Σιροπιαστό Φρουτομπουρέκι της γιαγιάς!!!

Αυτή τη συνταγή θυμάμαι να φτιάχνει πάντα η γιαγιά μου σε όλες τις επίσημες περιστάσεις αποκαλώντας το "Φρουτόγλυκο"... υπέροχο, πεντανόστιμο και μοναδικό.... έψαχνα για χρόνια την συνταγή και δυστυχώς δεν την έβρισκα... να που όμως η καλή μου νεράιδα (η θεία μου) ,την είχε διασώσει στο βιβλίο με τις συνταγές της και φυσικά δεν έχασα ευκαιρία να την φτιάξω και να σας την παρουσιάσω! Πρόκειται για ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό με αποξηραμένα φρούτα ή γλυκά του κουταλιού, καθόλου "βαρύ" και τόοοοσο μα τόσο νόστιμο. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε 😉😋😁😘


Υλικά:

2kg φύλλο Βηρυτού (2 1/2 πακέτα)
650γρ διάφορα γλυκά του κουταλιού καλά σφραγισμένα απο το σιρόπι κομμένα σε μικρά κυβάκια
320γρ αμύγδαλα τριμμένα
8 αβγά
3 κουτ.σούπας φρυγανιά τριμμένη
160γρ ζάχαρη
1 βανίλια
Βούτυρο για άλειμμα
Για το σιρόπι
1kg ζάχαρη
4 ποτήρια νερό


Εκτέλεση:
Ξεκινάμε χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη πολύ καλά (μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν). Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ρίχνουμε λίγη από την μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στην μαρέγκα ανακατεύοντας πολύ απαλά με μία μαρις για να μην μας ξεφουσκώσει. Συνεχίζουμε προσθέτοντας διαδοχικά και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύοντας πάντα με πολύ προσοχή. Στρώνουμε στον πάγκο μας 4 φύλλα, βουτυρώνοντας τα κάθε φορά και ρίχνουμε κατά μήκος τους 2-3 κουταλιές της σούπας από την γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό, χαράζουμε και βουτυρώνουμε τα μπουρέκια μας. Τέλος τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε στους 170° αέρα με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 5' λεπτά και σιροπιάζουμε έχοντας το ένα ζεστό και το άλλο κρύο (όπως σας βολέψει 😉). Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι και απολαμβάνουμε... καλή επιτυχία!!!


Λίγα μυστικά ακόμα:
*Η δόση αυτή είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου και ίσως σας βγουν και δύο επιπλέον μπουρέκια σε άλλο ταψί.
**Είναι πολύ σημαντικό το καλό χάραγμα των φύλλων. Χαράζουμε σε ατομικές μερίδες μέχρι να φτάσουμε την γέμιση.
***Εγώ στο συγκεκριμένο γλυκό έβαλα γλυκό του κουταλιού σύκο, περγαμόντο και κεράσι αλλά θα γίνει εξίσου νόστιμο με οποιονδήποτε συνδυασμό γλυκών επιλέξετε να βάλετε.
****Μπορείτε αντί για γλυκά του κουταλιού να χρησιμοποιήσετε κόντιντα ή φρουί γλασέ. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο... ίσως είναι λίιιιγο πιο εντυπωσιακό στην εμφάνιση με τα φρουί γλασέ...

Σχόλια