Βυζαντινό της Έλενας!!!

 Ένα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό, που ενδεχομένως δεν είναι για κάθε μέρα αλλά μία στο τόσο αξίζει να το φτιάχνετε γιατί θα το λατρέψετε. Πρώτη φορά το δοκίμασα σε ένα  ζαχαροπλαστείο και από τότε μου μπήκε στο μυαλό να το φτιάξω. Νομίζω το πλησίασα αρκετά... Πρόκειται για καρυδόπιτα, με κρέμα λευκής σοκολάτας και σάλτσα καραμέλας... δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω... καταλαβαίνετε νομίζω 😋😉😬😎🍫🍬🍰🍮... Πάμε να δούμε την συνταγή...


Υλικά:

Για την καρυδόπιτα
1/4 φλιτζ.τσαγιού αλεύρι μαλακό
1 1/4 φλιτζ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
6 αβγά
2 κουτ.γλυκού μπέικιν
1 κουτ.γλυκού κανέλα
1/4 κουτ.γλυκού γαρίφαλο
1 ποτήρι νερού καρυδόψιχα
1 φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
3 κουτ.σούπας κακάο
2 βανίλιες
1/4 φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Σιρόπι καρυδόπιτας
2 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζ.τσαγιού νερό
1/3 του φλιτζανιού κονιάκ
1/2 λεμόνι

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια (όχι στιγμής)
8 κουτ.σούπας ζάχαρη
2 κουβερτούρες λευκής σοκολάτας
1 φακελάκι γκαρνί με το αναγραφόμενο γάλα

Για την καραμέλα
1 ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο


Εκτέλεση:

Ξεκινάμε το γλυκό μας ετοιμάζοντας την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρατώντας στην άκρη μία κούπα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και αφήνουμε να κάψει. Στο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε να χλιάνει, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει.Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, με το αλεύρι, το μπεικιν και τα αρωματικά .Χαμηλώνουμε πολύ την ταχύτητα του μίξερ μας και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα του αλευριού προσέχοντας να μην μας ξεφουσκωσει. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα καρύδια με τον ίδιο τρόπο και τελευταίο το λάδι. Περιχύνουμε σε ταψί 36 νούμερο (ή και λίγο μεγαλύτερο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° αέρα με αντιστάσεις για περίπου μισή ώρα. Μόλις είναι έτοιμη η καρυδόπιτά μας, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία και την αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζοντας τα ακριβώς πέντε λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. Σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά την καρυδόπιτά μας και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ την σαντιγί και την κρατάμε στην άκρη. Βγάζουμε από το ψυγείο την κρέμα και την χτυπάμε στο μίξερ να αφρατέψει. Προσθέτουμε την σαντιγί και χτυπάμε στην πολύ χαμηλή ταχύτητα. Περιχύνουμε πάνω στην καρυδόπιτα και γαρνίρουμε με λίγη καραμέλα που την έχουμε ανακατέψει λίγο με έναν αβγοδάρτη κάνοντας ζικ ζακ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες και απολαμβάνουμε. Καλή επιτυχία!!!

Σχόλια