Ντολμαδάκια γιαλαντζί με λεμονάτη σάλτσα χωρίς αβγό!

Πεντανόστιμα, μερακλίδικα και μαμαδίστικα ντολμαδάκια που θα αγαπήσετε όλοι... θέλουν λίγο παραπάνω κόπο και υπομονή μέχρι να τυλιχθούν αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει...


Υλικά:

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ.τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
Χυμό από 1-2 λεμόνια
Αλάτι,πιπέρι
Ελαιόλαδο
250γρ περίπου αμπελόφυλλα
1 φλιτζ.τσαγιού ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα
3-4 κουτ.σούπας κορν φλάουερ ή αλεύρι


Εκτέλεση:


Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό να κάψει και ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα αμπελόφυλλα για να ζεματιστούν ώστε να μπορούμε να τα διπλώσουμε. Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση, βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα ξύλο κοπής, στρώνουμε με προσοχή ένα φύλλο και τοποθετούμε στο κέντρο του ,ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ρολάρουμε (όχι πολύ σφιχτά γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα σκίσει τα αμπελόφυλλα αν δεν έχει χώρο). Τοποθετούμε σε μία ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα τα ντολμαδάκια,  το ένα δίπλα στο άλλο στριμωχτά επαναλαμβάνοντας όσες στρώσεις χρειαστεί μέχρι να τελειώσουν τα αμπελόφυλλα. Βάζουμε ένα πιάτο επάνω τους να τα πατάει ώστε να μην κουνιούνται με τον βρασμό και χαλάσουν και προσθέτουμε νερό μέχρι εκεί που αρχίσει το πιάτο... ελάχιστο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με το καπάκι. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δούμε ότι έχουν βράσει τα ντολμαδάκια μας. Σουρώνουμε τον νερό που έβρασαν σε μία άλλη κατσαρόλα και δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται επιπλέον λεμόνι ή αλάτι. Σε ένα ποτηράκι του κρασιού διαλύουμε το κορν φλαουερ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια μας, περιχύνοντας από την σάλτσα και απολαμβάνουμε. Καλή επιτυχία!!!

Σχόλια