Μελομακάρονα πασπαρτού της Έλενας!

Μετά την παραδοσιακή συνταγή της προγιαγιάς μου, για αφράτα μελομακάρονα... ήρθε η ώρα να σας δώσω και την συνταγή πασπαρτού που κάνω εγώ τα τελευταία χρόνια και μας αρέσει πολύ. Την αποκαλώ "πασπαρτού" γιατί με δύο πολύ απλές αλλαγές ( η μία στα υλικά και η άλλη στον χρόνο σιροπιάσματος) μπορείτε να φτιάξετε δύο διαφορετικού είδους μελομακάρονα... μαλακά ή τραγανά δηλαδή. Η βασική συνταγή που θα σας δώσω εγώ παρακάτω είναι για ελαφρώς τραγανά απ'έξω και μαλακά από μέσα μελομακάρονα... ενώ στα μυστικά θα σας αναφέρω και τις αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε εάν να τα κάνετε τραγανά... Ας μην μακρηγορώ λοιπόν άλλο και πάμε να δούμε την συνταγή...


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι (περίπου)
1/2 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό (270γρ)
2 ποτήρια νερού λάδι (640γρ)
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού (170γρ)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 ποτήρι νερού κονιάκ (170γρ)
1 φακελάκι μπέικιν (20γρ)
1 κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουτ.γλυκού κανέλα
1 κουτ.γλυκού γαρίφαλο
Καρύδια για γαρνίρισμα
Σιρόπι:
2 ποτήρια νερού νερό
2 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερού μέλι


Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη με το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνει σαν μία κρέμα η υφή του. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε διαλύσει την σόδα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας και τα υπόλοιπα υλικά κρατώντας για το τελείωμα το σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι. Μόλις αποκτήσουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια τα πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε και τα τρυπάμε.

Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στους 200° αέρα με αντιστάσεις για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 2' λεπτά και σιροπιάζουμε τα μελομακάρονά μας έχοντας ή το σιρόπι καυτό και τα μελομακάρονα κρύα ή το αντίστροφο. Για μαλακά μελομακάρονα θα χρειαστείτε περίπου 15-20'' δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι (ανάλογα και το μέγεθος που θα τα φτιάξετε βέβαια... εγώ τα έφτιαξα στο κλασικό, παραδοσιακό μέγεθος)... καλό είναι βέβαια... να μελώσετε ένα, να το δοκιμάσετε μετά από λίγα λεπτά... και αν είναι στο γούστα σας να συνεχίσετε το μέλωμα, εναλλακτικά να το προσαρμόσετε στα γούστα σας. Βγάζοντάς τα από το σιρόπι τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως με κανέλα.


Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν τα μελομακάρονα σας αρέσουν αρκετά τραγανά αλλά μελωμένα από μέσα (όπως εμένα 😉😋) Θα κάνετε ακριβώς ότι λέει η συνταγή αλλά αντί για ένα φακελάκι μπέικιν, θα βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού μόνο (και αυτό όχι πολύ γεμάτο)
**Για να τα κάνετε με επικάλυψη σοκολάτας, απλά θα λιώσετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα που σας αρέσει,σκέτη χωρίς τίποτα μέσα (εγώ προτιμώ την λευκή κουβερτούρα) και θα βουτάτε ένα ένα τα μελομακάρωνα με την βοήθεια ενός πιρουνιού. Θα χτυπάτε λίγο το πιρούνι στα πλαινά της κατσαρόλα για να φύγει η περιττή σοκολάτα και θα τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί μέχρι να παγώσουν. Εγώ τα πασπαλίζω και με λίγο καρύδι πριν παγώσουν...
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη σε όλους 😊🎅👼🎄💫🌟⛄

Σχόλια