Μελομακάρονα ΑΦΡΌΣ της προγιαγιάς μου!

Κλασικά ,παραδοσιακά και υπέροχα μελομακάρονα... όλο αρώματα και γεύση... αφράτα και ωραία μελωμένα... δεν βγαίνουν σαν τραγανό μπισκότο αλλά σαν αφράτο κουλουράκι έτοιμο να ρουφήξει όλο το σιροπάκι χωρίς όμως να γίνει σαν "λάσπη" στο εσωτερικό του...στην συγκεκριμένη συνταγή δηλαδή τα μελομακάρονα βγαίνουν μαλακά, ανάλογα με τα γούστα σας λοιπόν δοκιμάστε την  😉😋 Εμείς ως γνωστοί chocoholics κάναμε τα μισά γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας... ΑΠΟΘΕΩΣΗ!!! Α ...για να μην ξεχάσω... η συνταγή περιέχει αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο (μέθοδος που χρησιμοποιούσαν πολύ παλιά για να "φουσκώσουν" τις ζύμες τους). Είναι τελείως ακίνδυνη και μάλιστα έχει και ευεργετικές ιδιότητες που με ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο θα τις ανακαλύψετε... ουδείς λόγος ανησυχίας και άγχους λοιπόν... πώς θα την φτιάξετε θα το δούμε παρακάτω στην συνταγή... Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!


Υλικά:

700-750γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90γρ σιμιγδάλι ψιλό
90γρ ζάχαρη (2/3 ποτήρι του κρασιού)
1/2 ποτήρι του νερού αλισίβα
260γρ λάδι (1 ποτήρι νερού _εγώ έβαλα 130γρ ελαιόλαδο και 130γρ σπορέλαιο)
70γρ κονιάκ (1/2 ποτήρι του κρασιού)
14γρ αμμωνία (εγώ έβαλα 1 κουτ.γλυκού μπέικιν γιατί δεν μου αρέσει το άρωμα που αναδύει η αμμωνία)
1/2 κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα
300γρ χυμό πορτοκαλιού (1 ποτήρι του νερού)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 1/2 κουτ.γλυκού κανέλα
1/2 κουτ.γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα
Σιρόπι:
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
3/4 ποτήρι νερού μέλι
1 ποτήρι νερό
1 ξυλάκι κανέλας


Εκτέλεση:

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την αλισίβα… Σε ένα μπρίκι βάζουμε 1/2 ποτήρι του νερού νερό και 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού στάχτη από το τζάκι μας. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και το αποσύρουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να "κατακάτσει" η στάχτη. Τότε με ένα σουρωτήρι παίρνουμε σιγά σιγά το καθαρό μέρος και το χρησιμοποιούμε (Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει γίνει και μέρες πριν... δεν μας πειράζει καθόλου). Στην συνέχεια λοιπόν, ρίχνουμε σε ένα μπολ το λάδι με την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύουμε την σόδα στον μισό χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Στον υπόλοιπο χυμό διαλύουμε την αμμωνία και την προσθέτουμε και αυτήν στο μείγμα (στην περίπτωση που δεν βάλετε αμμωνία αλλά μπέικιν το ρίχνετε απευθείας μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά χωρίς να το διαλύσετε στον χυμό). Συνεχίζουμε βάζοντας το κονιάκ, την αλισίβα, τα αρωματικά μας και το σιμιγδάλι και αφού τα ανακατέψουμε όλα καλά, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει καθόλου όμως στα χέρια. Τότε σταματάμε να βάζουμε άλλο αλεύρι και αρχίζουμε να τα πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε χωρίς να ξεχάσουμε όμως να τα τρυπήσουμε ελαφρά με ένα πιρούνι ή να τα πιέσουμε πάνω σε έναν τρίφτη... πέραν από το όμορφο σχέδιο που θα αποκτήσουν, θα τα βοηθήσει να "ρουφήξουν" πιο εύκολα και το σιρόπι στην συνέχεια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° αέρα με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν και τα σιροπιάζουμε έχοντας ή καυτό το σιρόπι και κρύα τα μελομακάρονα ή καυτά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι. Για το σιρόπι, θα βάλουμε όλα τα υλικά μας μαζί σε ένα κατσαρολάκι και με το που βράσει θα μετρήσουμε 3' και θα το σβήσουμε. Βγάζοντάς τα από το σιρόπι τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο καρύδι που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως με λίγη κανέλα. Τα διατηρούμε σε καλά κλεισμένο σκεύος για να μην στεγνώσουν και ξεραθούν. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές 😁😋🎄🎄🌟⭐⛄



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Για τα γεμιστά μελομακάρονα με πραλίνα σοκολάτας, έστρωσα από την προηγούμενη ημέρα πάνω σε μεμβράνη τροφίμων κουταλιές κουταλιές από την πραλίνα και τις έβαλα στην κατάψυξη να παγώσουν καλά.
Στην συνέχεια τοποθέτησα κάθε μία από αυτές στο εσωτερικό της ζύμης μου και ακολούθησα κανονικά την διαδικασία που σας είπα προηγουμένως για τα μελομακάρονα. Κατ'αυτόν τον τρόπο η πραλίνα δεν ψήνεται στο ψήσιμο και μένει υγρή και ζουμερή για να την απολαύσουμε 😉
**Εάν δεν μπορείτε να βρείτε στάχτη για να παρασκευάσετε την αλισίβα, αντικαταστήστε την με ίση ποσότητα σε μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
***Για έντονα μελωμένο και μαλακό αποτέλεσμα, αραδιάστε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί και ρίξτε μέσα το ανάλογο σιρόπι. Αφήστε τα ενα 24ώρο αναποδογυρίζωντάς τα περίπου στον μισό χρόνο.
****Η δοσολογία που σας δίνω είναι η μισή αυτής του χαρτιού της γιαγιάς μου και βγάζει περίπου 60 μελομακάρονα... ανάλογα πάντα και το μέγεθος που θα τα φτιάξετε....

Σχόλια