Υπέροχη Γαλατόπιτα με κρατσανιστό χειροποίητο φύλλο!!!

Υπέροχη, ανάλαφρη, αφράτη και απίστευτα αρωματική γαλατόπιτα που θα σας ξετρελάνει!!! Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη, με ίση ποσότητα σε μέλι για ακόμα πιο νόστιμο και υγιεινό αποτέλεσμα… Επίσης έχετε την δυνατότητα να την φτιάξετε χωρίς καθόλου φύλλο με εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα… είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και χρόνου!


Υλικά:

 1 1/2 λίτρο γάλα (εγώ έβαλα κατσικίσιο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε και σας αρέσει)
220γρ βούτυρο
2 βανίλιες
2 πορτοκάλια (ξύσμα +χυμό)
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 αβγά
1 1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες ζάχαρη
Λίγη επιπλέον ζάχαρη με κανέλα για πασπάλισμα
Για το φύλλο:
1 ποτήρι νερού νερό
4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ξύδι
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 500γρ.ανάλογα και το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος)
100γρ. βούτυρο λιωμένο για το ράντισμα των φύλλων

Υ.Γ: εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο κρούστας.



Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μία πηχτή κρέμα. Το κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα και ξανανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τα αβγά (αφού τα έχουμε χτυπήσει προηγουμένως ελαφρά). Αφού ανακατέψουμε πολύ καλά το μείγμα, βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί (εγώ βάζω του φούρνου) ή 2 μικρότερα και αρχίζουμε να τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα στο ταψί μας (3-4 φύλλα χρησιμοποίησα εγώ), ραντίζοντάς τα κάθε φορά με βούτυρο λιωμένο και πασπαλίζοντάς τα με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Προσοχή, βουτυρώνουμε και τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί μας! Περιχύνουμε την κρέμα μας, τυλίγουμε τα φύλλα που προεξέχουν σε κόθρο  
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα με αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά (μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα και να έχουν ψηθεί τα φύλλα μας και από κάτω) .Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ανακατεμένη με κανέλα. Καλή επιτυχία!!!





Λίγα μυστικά ακόμα:

*Για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, μπορείτε να φτιάξετε ατομικά γαλατοπιτάκια, χρησιμοποιώντας τα φορμάκια των cupcake  που προηγουμένως θα έχετε βουτυρώσει καλά. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο το οποίο θα κόψουμε με ένα κουπ πατ σε μικρούς κύκλους (1-2 δάχτυλα μεγαλύτερους από την διάμετρο που έχουν τα φορμάκια μας). Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη κανέλα τα κυκλάκια μας,
τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο (2-3 θα χρειαστείτε για κάθε φορμάκι) και τα βάζουμε μέσα στα φορμάκια μας. Ρίχνουμε μέσα μία με μιάμιση κουταλιά της σούπας από την κρέμα, βουτυρώνουμε τα γύρω γύρω φυλλαράκια και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της εκτέλεσης.

Σχόλια