Σταφιδόψωμο της Έλενας!!!

Υπέροχα, πεντανόστιμα, αφράτα, πανεύκολα και με ελάχιστα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας... ιδανικό κολατσιό για τα παιδάκια μας στο σχολείο αλλά και για εμάς παρέα με το καφεδάκι μας 😉😋 Ακολουθείστε την συνταγή βήμα βήμα όπως σας την δίνω και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε... σας μιλάω εγγυημένα 😉😁...


Υλικά:

240γρ χλιαρό γάλα
240γρ χλιαρό νερό
240γρ ηλιέλαιο
150γρ ζάχαρη
15γρ αλάτι (1 κουτ.σούπας)
11γρ ξηρή μάγια (1 1/2 φακελάκι περίπου)
840γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο + 1κου.σουπ. γάλα ή νερό για επάλειψη
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη σταφίδα
2 βανίλιες
1 κουτ.γλυκού κανέλα


Εκτέλεση:

 Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το νερό, το γάλα, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί η μαγιά . Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι μας ( από τα 840γρ. δηλαδή) και ξαναχτυπάμε για λίγο, ώσπου να διαλυθεί το αλεύρι και να ομογενοποιηθεί με το όλο μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα να φουσκώσει.  Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τα αρωματικά και το λάδι και ζυμώνουμε με το μίξερ (με το γάντζο) ώσπου να αποκτήσουμε μια μαλάκια και αφράτη ζύμη. Τέλος προσθέτουμε την σταφίδα και ξαναζυμώνουμε ίσα να πάει παντού.
Λαδώνουμε ελάχιστα τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 10-12 μπαλάκια, αναλόγως με το μέγεθος που θέλετε να έχουν και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί (πρέπει να έχουν μεταξύ τους 3-4 δάχτυλα απόσταση γιατί φουσκώσουν πολύ). Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30'-40' λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Πριν  τα βάλουμε στον φούρνο, τα αλείφουμε απαλά με ένα πινέλο με το μείγμα του κρόκου και τα ψήνουμε στους 180° βαθμούς για 40' λεπτά περίπου. Καλή επιτυχία!!!


Λίγα μυστικά ακόμα:
*Στα πρώτα 25' με 30' λεπτά πιθανόν να σας πάρουν έντονο χρώμα λόγο αβγού... τότε θα  βάλουμε αλουμινόχαρτο και στην συνέχεια στα 35 με 40 εξαρτάτε από το φούρνο θα τα βγάλουμε.

** Αφήνουμε τουλάχιστον 10'-15' λεπτά στο ταψί πριν τα μετακινήσουμε γιατί είναι πολύ αφράτα και θα διαλυθούν.
***Τα διατηρούμε αεροστεγώς κλεισμένα με μεμβράνη τροφίμων για να μην ξεραθούν.
****Προσοχή!!! στο νερό και στο γάλα να μην καίνε και μας κάψουν την μαγιά... πρέπει βουτώντας το δάχτυλό σας μέσα και μετρώντας μέχρι το δέκα να αντέχετε την θερμοκρασία... αν όχι πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα να χλιάνουν.

** Στην συνταγή που σας δίνω, τα σταφιδόψωμα δεν είναι πολύ γλυκά (ούτε άγλυκα όμως)... εάν γενικώς σας αρέσουν τα πιο γλυκά, προσθέστε 50 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρη στην συνταγή και νομίζω θα είστε οκ 😉

Σχόλια