Πρασοκιμαδόπιτα της Έλενας!!!

Νόστιμη, τραγανή και μαμαδίστικη... μπορεί να φαγωθεί τέλεια σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως γεύμα... δοκιμάστε την και θα την αγαπήσετε 😉😊😋

Υλικά:

Για το φύλλο
1 ποτήρι νερού νερό
4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1σφηνάκι ξύδι
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 500γρ.ανάλογα και το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος)
Για την γέμιση
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
4-5 πράσα κομμένα σε ροδέλες (ολόκληρα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 αβγά
1/2 ποτήρι κρασιού κρασί
1 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κουτ.γλυκού κανέλα
1/2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο
300γρ κίτρινο τυρί που λιώνει
1/2 φλιτζ.τσαγιού ρύζι ή τραχανά ή οποιοδήποτε ζυμαρικο σούπας της επιλογής σας
Αλάτι,πιπέρι
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι με την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μία ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα (είναι πολύ σημαντικό αυτό για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα των φύλλων στην συνέχεια). Εν τω μεταξύ,
σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο (4-5 κουτ.σούπας περίπου) το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Ρίχνουμε τα πράσα και τα καρότα και αφου ανακατέψουμε λίγο ακόμα σβήνουμε με το κρασί.

 Συνεχίζουμε βάζοντας τα αρωματικά, την ντομάτα, το αλατοπίπερο και ελάχιστο νεράκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να "πιεί" όλα τα υγρά του. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ρύζι και αφαιρούμε από το μάτι μέχρι να χλιάνει. Τότε ρίχνουμε και τα αβγά χτυπημένα με ένα πιρούνι. Σε αυτό το σημείο ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας. Στρώνουμε τρία φύλλα σε λαδωμένο ταψί (No 34 είναι το δικό μου), λαδώνοντάς πάντα ενδιάμεσα και περιχύνουμε με την γέμιση.

Την ισιώνουμε καλά με ένα κουτάλι και την καλύπτουμε με το τυρί (εγώ εδώ έβαλα φέτες του τοστ).

 Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα για από πάνω από την γέμισή μας (χωρίς να ξεχνάμε πάντα να τα λαδώνουμε ενδιάμεσα) και αφού λαδώσουμε και το τελευταίο φύλλο, την χαράζουμε προσεκτικά (μέχρι να φτάσουμε στην γέμιση και όχι παραπάνω) και την ραντίζουμε με λίγο νερό. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για περίπου μία ώρα (ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές). Καλή επιτυχία!!!


Σχόλια