Λαχανοντολμάς της τεμπέλας!!!

Πόσοι από εμάς δεν λατρεύουμε τους λαχανοντολμάδες, αλλά τους φτιάχνουμε σπάνια λόγο έλλειψης χρόνου 😕😟 ? Ε... σας έχω την λύση, για να τους φτιάχνετε και να τους απολαμβάνετε συνέχεια, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και μάλιστα με πολύ εντυπωσιακό σερβίρισμα 😎😉😋😁 Ακολουθείστε τις οδηγίες μου για ένα λαχανοντολμά γίγας και δεν θα χάσετε ...😉😉

ΥΓ: Μην σας μπερδέψει το πρασινωπό χρώμα του λάχανού μου ...λάχανο είναι, απλά έτυχε να είναι πράσινο... στα μέρη μου το λέμε μάπα και το προτιμούμε για τέτοιες συνταγές μιας και είναι πιο αφράτα και εύχρηστα τα φύλλα του από το κοινό λευκό λάχανο... κατά τα άλλα όμως η γεύση τους είναι ακριβώς η ίδια 😊



Υλικά:

1/2 λάχανο (750γρ περίπου)
500 γραμμάρια κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος και μισός χοιρινός)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 καρότα τριμμένα
1/2 φλιτζ.τσαγιού ρύζι
3/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο (3-4 κουτ.σούπας)
 Σάλτσα αυγολέμονου
2 κρόκους αυγών
4 κουτ.σούπας αλεύρι
3 κούπες ζωμό
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ.σούπας βούτυρο
1 κουτ.γλυκού κουρκουμά (προαιρετικά)
χυμό από ένα λεμόνι



Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το λάχανο και το κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κοτσάνι και το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Μόλις μαλακώσει αρκετά το λάχανο το σουρώνουμε, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και βγάζουμε ένα ένα με προσοχή όλα τα φύλλα κόβοντας τα χοντρά κοτσάνια.
Στην συνέχεια, σε ένα λεκανάκι βάζουμε τον  κιμά, τα κοτσανάκια που αφαιρέσαμε προηγουμένως περασμένα απο το μούλτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά και το τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο σκεπασμένα. Εν τω μεταξύ, παίρνουμε μία φαρδιά κατσαρόλα με καπάκι και βάζουμε στον πάτο λίγο λαδάκι και ελάχιστο νερό.
Απλώνουμε το μισό λάχανο στην κατσαρόλα, προσέχοντας να καλύπτονται καλά και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά να πάει παντού χωρίς να τον πιέσουμε καθόλου, για να είναι αφράτο.
Γυρίζουμε τις άκρες του λάχανου προς τα μέσα και από πάνω συνεχίζουμε με το υπόλοιπο λάχανο.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για βάρος και προσθέτουμε, ένα φλιτζανάκι του τσαγιού λάδι και νερό μέχρι να φτάσει στο χείλος του πιάτου.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45' περίπου, έχοντας το νου μας μη μας εξατμιστεί το ζουμάκι και αν  χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον χλιαρό νεράκι. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ζωμό με προσοχή (Δεν τον πετάμε!) και ξεφορμάρουμε τον λαχανοντολμά μας σε μία πιατέλα.
Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την σάλτσα μας, βάζοντας στο πολυμίξερ τους κρόκους, το λεμόνι, το αλεύρι και μία κούπα από τον ζωμό (κρύο) και χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2 κούπες ζωμό να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε πάνω από τον λαχανοντολμά μας και σερβίρουμε...
Καλή επιτυχία!!! 😋😋😋

Σχόλια

  1. ΤΕΛΕΙΟ λατρευω ντολμαδες-μισω το διπλωμα μου ελυσες το προβλημα,να΄σαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα λίγο πολυ όλοι το ίδιο πρόβλημα έχουμε...οπότε έπρεπε να βρεθεί μια λύση ;-) Χαίρομαι που σας άρεσε :-D

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου