Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες φούρνου!

Ένα κλασικό φαγάκι που ξέρουμε και αγαπάμε όλοι, με όλα τα μυστικά που το κάνουν λουκουμάκι... για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να τελειοποιούνται οι παλαιότεροι 😉😋! Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε...
  

Υλικά:

1 κοτόπουλο σε μερίδες (ή όποιο άλλο μέρος του προτιμάτε)
7-8 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κομμάτια
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
Χυμό από 1 λεμόνι
3-4 κουτ.σούπας μουστάρδα
1 κουτ.γλυκού κουρκουμά (προαιρετικά)
1κουτ.γλυκού κάρυ (προαιρετικά)
2 κουτ.σούπας ρίγανη ξερή
Αλάτι,πιπέρι
1/2 φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο



Εκτέλεση:


Ιδανικά επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε μία γάστρα που έχει καπάκι, εάν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε ταψί, που όμως στο τέλος θα σκεπάσουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τις πατάτες στο σκεύος μας και τους ρίχνουμε τα καρυκεύματα (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κουρκουμά, σκόρδο). Τις ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε ενδιάμεσα το κοτόπουλο ,που προηγουμένως έχουμε καρυκεύσει ελαφρώς (με το αλάτι, πιπέρι, κάρυ, ρίγανη και κουρκουμά) με τρόπο τέτοιο που να ακουμπάει στον πάτο του ταψιού μας (αν όχι ολόκληρο, τουλάχιστον ένα μέρος του). Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε τους χυμούς και διαλύουμε μέσα την μουστάρδα. Προσθέτουμε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο ταψί μας (προσέχουμε να το ρίξουμε σε μία άκρη για να μην "ξεπλύνουμε" τις πατάτες και το κοτόπουλο από τα καρυκεύματα). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, συμπληρώνουμε εάν χρειαστεί επιπλέον νερό (θέλουμε το νερό να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις πατάτες, να μην τις καλύπτει), βάζουμε εάν θέλουμε λίγες φετούλες πορτοκάλι για έξτρα άρωμα (δεν είναι απαραίτητο) και σκεπάζουμε το σκεύος μας.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200° και 15' πριν το τέλος, βγάζουμε το καπάκι (ή το αλουμινόχαρτο με την λαδόκολλα) για να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα και να τραγανίσει 😉😋... Καλή επιτυχία!!!

Σχόλια