Ατομικά γαλακτομπορεκάκια καραμελίτσες!!!

Τσακώνεστε όλοι για την γωνία του γαλακτομπούρεκου στο σπίτι? Είναι το αγαπημένο σας γλυκό και θέλετε με αυτό να κεράσετε στην δουλειά, αλλά δεν είναι πρακτικό να κουβαλάτε πιάτα, μαχαιροπίρουνα κτλ? Σας έχω την λύση!!! Φτιάξτε αυτή την συνταγή και σας υπόσχομαι πως θα ξετρελαθείτε ΑΠΑΝΤΕΣ… Πέραν του ότι είναι το νοστιμότερο, αρωματικότερο και ζουμερότερο γαλακτομπούρεκο που έχετε φάει ΠΟΤΕ… με αυτόν τον τρόπο, όλοι θα απολαμβάνετε το σούπερ τραγανό περιτύλιγμα, με την θεϊκή, σιροπιασμένη μέχρι μέσα κρεμούλα  που κάνει κάθε μπουκίτσα την απόλυτη γευστική πανδαισία. Να υπογραμμίσω, ότι βγαίνουν 60 ατομικά κομμάτια, πράγμα που το κάνει εξαιρετικά «πλούσιο» σε σχέση με το κόστος των υλικών του.


Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας (ιδανικά Βυρηττού )
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (τα 200γρ.λιωμένο για το ψήσιμο και τα 50γρ.για την κρέμα)
1 λίτρο γάλα
4 αυγά
200γρ. ζάχαρη
150γρ.σιμιγδάλι ψιλό
Ξύσμα από ½ λεμόνι
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
1 κουτ.γλυκού ξύσμα από περγαμόντο (προαιρετικά)
1 βανίλια
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
600 γρ.νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
1 ξύλο κανέλας


Εκτέλεση:

Xτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη  μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το γάλα και το σιμιγδάλι χτυπώντας για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Τότε προσθέτουμε  τα ξύσματα, την βανίλια και το βούτυρο. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να την δουλέψουμε. Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα μας και τα σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν όσο θα φτιάχνουμε τα γαλακτομπορεκάκια μας. Παίρνουμε ένα φύλλο την φορά,  το τοποθετούμε επάνω στον πάγκο μας και του σουρώνουμε στο κέντρο, αφήνοντας 4 δάχτυλα από πάνω και 4 δάχτυλα κάτω από το σούρωμα για να το διπλώσουμε. Βάζουμε την κρέμα μας σε ένα κορνέ και κάνουμε επάνω στο σημείο που σουρώσαμε 5 ροζέτες σε μέγεθος ενός βερίκοκου (εάν δεν έχουμε κορνέ χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα).

 Καλύπτουμε την κρέμα με την μία άκρη του φύλλου μας και διπλώνουμε και με την άλλη.

 Σφίγγουμε τις ενώσεις καλά και κόβουμε με ένα μαχαίρι.


Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου (πιθανόν να χρειαστείτε και δεύτερο ταψί γιατί τα θέλουμε αραιά τοποθετημένα για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές) και ρίχνουμε του λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι της σούπας, προσέχοντας να πάει σε όλα τα γαλακτομπορεκάκια και ραντίζουμε με λίγο νερό.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς  για 45’ λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Λίγο πριν βγάλουμε τα γαλακτομπουρεκάκια από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας  για 6 λεπτά περίπου από την ώρα που θα ξεκινήσει να βράζει (το σιρόπι μας πρέπει να έχει δέσει και όχι να είναι ‘’νερό’’ γιατί θα μας μαλακώσει το φύλλο). Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το καυτό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά για να πάει παντού. 

Μην σας φανεί πολύ, θα το απορροφήσει ΌΛΟ!!! Θα πάρει αρκετές ώρες μέχρι να γίνει αυτό… οπότε μην σας ανησυχήσει… τα έχετε κάνει όλα σωστά… απλά κάνετε λίγη υπομονή και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει την επόμενη ημέρα!


Λίγα μυστικά ακόμα:
*Ποτέ, μα ποτέ, μα ΠΟΤΕ μην σκεπάσετε το γαλακτομπούρεκο (και κανένα γλυκό τέτοιου είδους δηλαδή) με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη τροφίμων γιατί θα δημιουργηθεί υγρασία και θα χαλάσει το φύλλο. Σκεπάζουμε μόνο με μία καθαρή πετσέτα για να μπορούν να αναπνέουν και να παραμείνουν τραγανά όπως την πρώτη μέρα που τα φτιάξατε!
Καλή επιτυχία σε όλους!!!


Σχόλια

  1. Πολυ διαφορετικο απο το ταψι που χαραμιζεται.
    Απιθανες καραμελιτσες γαλατομπουρεκου. Τελεια ιδεα, πρωτοτυπη. Θα την κανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολυ...πραγματικά αξίζει τον κόπο...όταν το φτιάξετε θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας :-)

      Διαγραφή
  2. δεν ανοίγει από το πλάϊ να χυθεί η κρέμα όταν τα κόβουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, οχι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα...γιατί ουσιαστικά στο σημείο που τα κόβουμε δεν υπάρχει κρέμα (δείτε και τις φωτογραφίες για να καταλάβετε τι εννοώ)...σφιγγουμε καλά το φύλλο και μόλις τα τοποθετήσουμε στο ταψί τα ξανασφιγγουμε και η κρέμα δεν παει πουθενά ;-)

      ΥΓ Σας είχα τραβήξει και βίντεο με την όλη τεχνική του διπλώματος αλλά το έσβησε ο γιος μου κατά λάθος :'(

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου