Μαμαδίστικο γιουβέτσι με μοσχαράκι!!!

 Υπέροχο, ζουμερό φαγάκι…. με το μοσχαράκι να λιώνει στην κυριολεξία στο στόμα. Ένα φαγάκι που έχουμε συνδυάσει όλοι με την μανούλα μας και το λατρεύουμε … έχει όμως μερικά πολύ μικρά μυστικά για να πετύχει και να γίνει λουκουμάκι όπως το αγαπάμε…. Σας δίνω λοιπόν παρακάτω, την συνταγή ,όπως την έμαθα εγώ από την μαμά μου, για ένα απολύτως πετυχημένο γιουβέτσι που θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας…. !!!

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
5 κ. σούπας ελαιόλαδο και  1 κ. σούπας  βούτυρο για το κρέας (προαιρετικά)
2 κ. σούπας ελαιόλαδο για το κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
100 γρ. κόκκινο κρασί
1συσκευασία κονκασέ ή τριμμένη ντομάτα
1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 δαφνόφυλλο
2 κόκκους μπαχάρι
½ κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος με χαρτί κουζίνας. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα απ΄όλες τις πλευρές και προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις μαραθούν, σβήνουμε με το κρασάκι και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σκεπάζουμε το κρέας με ζεστό νερό (αρκετό ώστε στο τέλος να έχουμε περίπου 8-9 κούπες ζωμό) ,προσθέτουμε τα αρωματικά και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, ζεσταίνουμε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να λαδωθεί καλά και να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε το ζουμί που έβρασε το κρέας (8-9 κούπες περίπου ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το κριθαράκι, διαφέρει από μάρκα σε μάρκα) και το γυρίζουμε μαζί με το κρέας σε μία γάστρα. Προσθέτουμε την ντομάτα και το αλατοπίπερο ,σκεπάζουμε και το ψήνουμε για περίπου 20’  στους 180-200 βαθμούς μέχρι δηλαδή να μισοβράσει το κριθαράκι (προσοχή όμως να μην βράσει τελείως, εκτός αν το καταναλώσουμε όλο αμέσως!). Προαιρετικά σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι της επιλογής μας… Καλή επιτυχία!!!



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Όταν σβήσουμε το φαγάκι μας, πρέπει να έχει μέσα αρκετό ζουμάκι γιατί όσο μένει το κριθαράκι θα το απορροφήσει και θα φουσκώνει κι άλλο.

Σχόλια