Μεξικάνικα churros (τσούρος)!!!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά άκουγα γι'αυτά τα περιβόητα γλυκίσματα που από την μία ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τους δικούς μας λουκουμάδες ή τα ντονατς χωρίς όμως να έχουν και καμία σχέση από την άλλη... ούτε στην παρασκευή τους, μιας και αυτά δεν περιέχουν καθόλου μαγιά αλλά ούτε και στην γεύση... Πρόκειται για ένα πολύ τραγανό εξωτερικά παρασκεύασμα αλλά και αφράτο εσωτερικά που κατά παράδοση γίνεται στο σχήμα αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες και σερβίρεται με ζάχαρη κανέλα. Φυσικά ταιριάζει άψογα και με πραλίνα σοκολάτας, σως καραμέλας και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας... Αποφάσισα λοιπόν σήμερα να τα δοκιμάσω και όντως είναι πεντανόστιμα, πολύ αρωματικά και εύκολα στην παρασκευή τους... Όσοι θέλετε να τα δοκιμάσετε ακολουθείστε την παρακάτω συνταγή 😉😋☺️🥨🍩🍫🍬



Υλικά:

500γρ νερό
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
150γρ βούτυρο
2 κουτ.σούπας σπορέλαιο
2 κουτ.σούπας ζάχαρη
1 κοφτό κουτ.γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Ζάχαρη-κανέλα ή πραλίνα ή ότι άλλο σας αρέσει για σερβίρισμα




Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες και περιμένουμε να βράσει και να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να δέσει. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο και αφού το αφήσουμε λίγο να ανακατευτεί, ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά μέχρι να δέσει το ζυμαράκι μας. Θα βγει μία ζύμη ελαστική και μαλακή που δεν θα κολλάει καθόλου στα χέρια.
Τοποθετούμε την ζύμη μας μέσα σε ένα κορνέ με την μύτη "αστέρι" και δημιουργούμε γραμμούλες όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.
Αφού τα έχετε ετοιμάσει όλα, βάζετε το λάδι σας να κάψει (θέλουμε μπόλικο λαδάκι... να "κολυμπάνε") και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγα λίγα μέσα. Χαμηλώνουμε ελαφρώς το μάτι μας, για να μην πάρουν απότομα χρώμα και δεν ψηθούν σωστά μέσα και μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε απευθείας μέσα στην ζάχαρη-κανέλα για να κολλήσει επάνω τους καλά. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ...καλή  επιτυχία 😋!!!



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν δεν έχετε κορνέ μην σκάτε... η ζύμη είναι τόσο εύκολη στην χρήση που μπορείτε κάλλιστα να τους δώσετε σχήμα με τα χέρια σας.... είτε μακρόστενο είτε ακόμα και μπαλίτσες όπως στους κλασικούς λουκουμάδες.
** Εάν τους φτιάξετε με ζάχαρη-κανέλα, αποφύγετε να βάλετε εξαρχής μεγάλη ποσότητα ζαχαροκανέλας στο μπολ που θα τους βάζετε για να τους καλύψετε, γιατί μέχρι να ολοκληρώσετε όλο το τηγάνισμα, η ζάχαρη θα έχει "τραβήξει" υγρασία από το λάδι και δεν θα κολλάει όπως πρέπει στα τσούρος. Οπότε βάζετε λίγη λίγη ποσότητα και θα σας γίνουν τέλεια!
***Το χτύπημα στο μίξερ δεν είναι απαραίτητο (σε περίπτωση που δεν έχετε ή απλά θέλετε να αποφύγετε να λερώσετε πολλά σκεύη), μπορείτε να συνεχίσετε το ανακάτεμα μέσα στην ίδια κατσαρόλα αλλά θέλει γρήγορες και δυνατές κινήσεις για να μην ψηθεί το αβγό από την καυτή ζύμη.

Σχόλια