Προζυμένια τσουρέκια με ξινόγαλο και πορτοκαλάδα με ανθρακικό!!!

Υπέροχη συνταγή για πολύ αφράτα τσουρέκια με βελούδινη υφή και γεμάτα ίνες. Δοκιμάστε την….

 

Υλικά:

 

Προζύμι:

140γρ.γάλα χλιαρό

140γρ ζάχαρη

80γρ νωπή μαγιά

250γρ περίπου αλεύρι (από το συνολικό που θα χρησιμοποιήσουμε)

 

Υπόλοιπο μείγμα:

2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο

7 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

650γρ.ζαχαρη

3 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

2 βανίλιες

1 φακελάκι μαχλέπι

1/2 φακελάκι κακουλέ

2 κουτ.γλυκού μαστίχα (ή 3 σταγόνες μαστιχέλαιο)

Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

1/2 λίτρο ξινόγαλο χλιαρό

1/2 κουτάκι πορτοκαλάδα με ανθρακικό σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 ποτήρι σπορέλαιο

125γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο (προσοχή να μην καίει!)

1 αβγό ανακατεμένο με λίγο νεράκι για άλειμα

Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση:

 

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι μας. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και λιώνουμε καλά την μαγιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε στα τσουρέκια, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε σε ζεστό σημείο γιά περίπου 30' λεπτά (έχει τύχει να μου "πάρει" και 1 ώρα αυτό) να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.

 Χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε το ξινόγαλο. Συνεχίζουμε ρίχνοντας την πορτοκαλάδα με τα αρωματικά μας και χτυπάμε λίγο ακόμα να ανακατευτούν τα υλικά. Σε αυτό το σημείο βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ μας και ρίχνουμε το προζύμι χτυπώντας άλλη μια φορά να ενσωματωθεί. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού με το μπέικιν που είχαμε ετοιμάσει στην αρχή μέχρι να το απορροφήσει όλο. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο με το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει και αυτό ΣΧΕΔΟΝ όλο. Σκεπάζουμε την ζύμη μας ξανά με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (1-2 ώρες περίπου ανάλογα πάντα την θερμοκρασία του χώρου μας).

Ξεφουσκώνουμε την ζύμη μας και την χωρίζουμε σε 5-6 μπάλες ίσου μεγέθους (δηλαδή θα βγάλουμε 5 ή 6 τσουρέκια, αναλόγως πόσο μεγάλα τα θέλουμε). Χωρίζουμε την κάθε μπάλα μας σε κορδόνια ανάλογα με την πλέξη που θέλουμε να κάνουμε και τα πλέκουμε όπως μας αρέσει. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ξανασκεπάζουμε και τα αφήνουμε για άλλη μία φορά να ξαναφουσκώσουν (Προσοχή!την δεύτερη φορά φουσκώνουν αρκετά πιο γρήγορα από την πρώτη οπότε έχετε το νου σας μην σας παραφουσκωσουν και απλώσουν στο ψήσιμο). 
Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε απαλά με το αβγό και τα ψήνουμε για περίπου 1/2 ώρα στους 150°-160° βαθμούς αέρα με αντιστάσεις. Καλή επιτυχία🏆💪

 

Λίγα μυστικά ακόμα:

*Η διαδικασία μπορεί να γίνει και χωρίς την χρήση μίξερ, ζυμώνοντας (ή για να το πω πιο σωστά διπλώνοντας τη ζύμη) από έξω προς τα μέσα.

**Εάν ο κάδος του μίξερ σας δεν μπορεί να δουλέψει όλη αυτή την ποσότητα, αλλά θέλετε να αποφύγετε και όοολο αυτό το ζύμωμα στο χέρι, ξεκινήστε μέχρι το σημείο που μπαίνει το αλεύρι στο μίξερ και μετά γυρίστε την ζύμη σε μία μεγάλη λεκάνη… ρίξτε το αλεύρι, ζυμώστε ελαφρά, ρίξτε και το βούτυρο ξαναζυμώστε λίγο και μετά χωρίστε την ζύμη σας σε δύο ή τρία ίσα μέρη (ανάλογα την χωρητικότητα του κάδου σας) και αφήστε την να δουλευτεί εκεί καλά. Μετά ξαναενώστε την ζύμη στην αρχική λεκάνη και αφήστε την να φουσκώσει.

***Εάν δεν έχετε ή δεν μπορείτε να βρείτε ξινόγαλο, μπορείτε να αντικαταστήσετε με δύο κούπες (του νες) γιαούρτι. 

****Οι χρόνοι στα φουσκώματα ειναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται πάντα από την θερμοκρασία του χώρου.


Σχόλια