Κυδωνόπιτα!!!

Τώρα που τα κυδώνια είναι στα φόρτε τους και έχω την τύχη να έχω τους δικούς μου καρπούς, θέλησα να τους αξιοποιήσω κάπως διαφορετικά πέραν από το γνωστό σε όλους μας γλυκό του κουταλιού (που διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι, αλλά τα ντουλάπια μου είναι ακόμα γεμάτα από την περσινή σοδιά). Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω μία σουπερ τάρτα που τρίβει απίστευτα στο στόμα, συνδυασμένη με βελούδινη κρέμα βανίλιας. Το αποτέλεσμα ΘΕ Ι ΚΟ!!! Ότι πιο ντελικάτο και νόστιμο μπορείτε να φανταστείτε… Εάν σας βρίσκονται λοιπόν φρέσκα κυδώνια σπεύσατε να την φτιάξετε!

 

Υλικά:

 

Για την ζύμη:

 

250γρ βούτυρο λιωμένο

200γρ ζάχαρη

2 αβγά

1 βανίλια

3 κουτ.γλυκού μπέικιν

600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για την γέμιση:

4 κυδώνια τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη

200γρ καστανή ζάχαρη

100γρ μέλι

1 κουτ.γλυκού κανέλα

1/4 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο

2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

4-5 σταγόνες χυμό λεμονιού

 

Για την κρέμα:

1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια

Γάλα όσο αναγράφεται στην συσκευασία

Ζάχαρη όση αναγράφει η συσκευασία

 

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια και το μπέικιν και χτυπάμε λίγο ακόμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε άλλη μία φορά μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30' λεπτά περίπου. Ωστόσο ξεκινάμε να φτιάχνουμε την γέμιση του κυδωνιού. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το κυδώνι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει (10-15 λεπτά περίπου). Την αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει και ετοιμάζουμε την άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κρατάμε το 1/3 της στην άκρη. Τα 2/3 της ζύμης τα στρώνουμε σε μία ταρτιέρα με ψηλά τοιχώματα, πάνω της ρίχνουμε το κυδώνι και πάνω σε αυτό ρίχνουμε την άνθος αραβοσίτου. Τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη που είχαμε κρατήσει στην αρχή είτε κόβοντάς την σε διάφορα σχέδια είτε τρίβοντάς την με τον τρίφτη (ή και με τα χέρια μας). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° βαθμούς για περίπου 50' λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Εάν θέλουμε σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα. Καλή επιτυχία!!


Σχόλια

  1. Φαινεται φανταστικη! Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι γραφεται μια φορα 100 γρ κανελα και μετα 1 κουταλακι του γλυκου παλι κανελα για την γεμιση ! Ισχυει αυτο? Ευχαριστω! Γιατι θελω να την κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση... Είχε γίνει λάθος το οποίο και διόρθωσα αμέσως... 100γρ μέλι είναι στην συνταγή και 1 κουτ.γλυκού κανέλα. Καλή επιτυχία όταν την φτιάξετε 😊

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου