Βασική συνταγή για χειροποίητα ζυμαρικά


Συνταγή αιώνων της γιαγιάς μου που μεταλαμπαδεύτηκε τώρα σε εμάς και εγω την προσφέρω απλόχερα σε όλους εσάς με πολλή αγάπη ;-)

Υλικά:

5 κιλά αλεύρι σταρένιο
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. σούπας αλάτι
3 λίτρα γάλα πρόβειο
15 αβγά

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το σιμιγδάλι. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και βάζουμε τα αβγά και λίγο λίγο το γάλα ζυμώνοντας καλά.



Αφού η ζύμη μας ζυμωθεί καλά και ξακολάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.


Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή! Έπειτα βγάζουμε λίγο λίγο και το περνάμε από την μηχανή, πρώτα από την σκάλα «2»μετα στην «4» και τέλος στην «6».


Για τα φιογκάκια σε αυτό το στάδιο με τη ροδέλα χαράζουμε κάθετα και οριζόντια (να βγουν δηλ. παραλληλόγραμμα) και τα τσιμπάμε στην μέση.



Για τα λαζάνια (ή χυλοπίτες) μετά τη σκάλα «6» τα αφήνουμε σε σημείο που να αερίζεται να στεγνώσουν ελαφρά και μετά τα περνάμε από τη μηχανή στο εξάρτημα για λαζάνια (ή αν δεν έχουμε τα κόβουμε μόνοι μας σε γραμμούλες).


Τα απλώνουμε σε σημείο που να αερίζονται καλά και να μην είναι στριμωχτά μεταξύ τους τα αφήνουμε για περίπου ένα μήνα να στεγνώσουν σε βάθος (αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μόλις τα αποθηκεύσετε να μουχλιάσουν).


Η ίδια διαδικασία με τα λαζάνια γίνεται και με τα χυλοπιτακια (ή όπως τα λένε στον τόπο μου «τουτουμάκια») απλά αντί για μακριές γραμμές τα κόβουμε σε ρόμβους





Σχόλια

  1. Καλό χειμώνα χρυσοχέρα νοικοκυρά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολυ για το όμορφο σχόλιο...καλά μαγειρέματα πάντα με μεράκι και αγάπη....

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου