Χοιρινό κλέφτικο με τραγανοβουτυρένιες πατάτες φούρνου!


Αχ, τι να σας πρωτοπώ εγώ για αυτό το πεντανόστιμο, πανεύκολο φαγητό… που αφενός δεν θα σας παιδέψει πολύ ώρα στην κουζίνα και αφετέρου όποιος το έχει δοκιμάσει δεν μπορεί να το ξεχάσει… Αρωματικό,με υπέροχη μελωμένη σαλτσούλα,  με το κρέας κυριολεκτικά να λιώνει στο στόμα και κάαατι πατάαατες… αχ αυτές τις πατάτες πρέπει να τις δοκιμάσετε οπωσδήποτε… τραγανές απ’ έξω σαν τηγανιτές και από μέσα μαλακές σαν βούτυρο… με γεύση που πλημμυρίζει τον ουρανίσκο σας και αν τις δοκιμάσετε, σίγουρα θα τις ξαναφτιάξετε και σε άλλα πιάτα!


Υλικά:

2kg σπάλα χοιρινού σε μπουκίτσες (μέγεθος καρυδιού)
3 κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες
3 κίτρινες πιπεριές σε ροδέλες
3 πράσινες πιπεριές σε ροδέλες
200γρ κεφαλοτύρι σε κυβάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 ποτήρια νερού χυμό πορτοκαλιού
1/2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ.γλυκού κύμινο
Αλάτι,πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τις τραγανοβουτυρένιες πατάτες:
1 κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια και χαραγμένες σε διάφορα σημεία
Χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
1 μικρό κομμάτι φλούδας από το λεμόνι και από το πορτοκάλι
75 γρ ελαιόλαδο
30γρ σιμιγδάλι
1 κουτ.γλυκού πάπρικα
1/2 κουτ.γλυκού κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο στα τέσσερα
Αλάτι,πιπέρι


Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί μέσα στην γάστρα, τα ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε πολύ λίγο νερό (περίπου 3/4 ποτηριού του νερού), σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον αέρα με αντιστάσεις στους 200° για περίπου 45-60 λεπτά.10-15 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε και το τυρί, ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού και το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα και να μελώσει το ζουμάκι του.
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν με τον χυμό και τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού σε 1 λίτρο αλατισμένο νερό. Παράλληλα βάζουμε ένα ταψί στο φούρνο να καίει στους 200-250° αέρα με γκριλ ή σκέτο γκριλ. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε 5-10 λεπτά να εξατμιστεί η πολλή υγρασία. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Τις ρίχνουμε γρήγορα στο καυτό ταψί και τις αφήνουμε να τραγανίσουν και να ροδίσουν, φροντίζοντας να τις γυρίσουμε όταν χρειαστεί για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Καλή απόλαυση!!!


Λίγα μυστικά ακόμα:

*Σε περίπτωση που δεν Θέλουμε τις παραπάνω πατάτες, το κρέας σερβίρετε υπέροχα και με ρύζι, είτε με απλές τηγανιτές πατάτες ή με ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας!
** Μπορούμε το κλέφτικο να το κάνουμε ανάμεικτο με φιλέτο κοτόπουλο και χοιρινό.....

Σχόλια