Σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη!!!

Έχοντας πολύ μικρό παιδάκι στο σπίτι που έβλεπε εμάς να τρώμε την γνωστή πραλίνα του εμπορίου, ήταν θέμα χρόνου να ζητήσει κάποια στιγμή να δοκιμάσει... επειδή όμως όλες αυτές οι πραλίνες του εμπορίου είναι γεμάτες συντηρητικά, ζάχαρη και φοινικέλαιο που έχει κατηγορηθεί για πάρα πολλά, είναι ότι χειρότερο και για εμάς τους μεγάλους.. .πόσο μάλλον σε ένα μικρό παιδάκι... Ξεκίνησα λοιπόν τους πειραματισμούς και μετά από αρκετές αποτυχίες, πιστεύω πως πέτυχα την ΠΙΟ ΝΌΣΤΙΜΗ ΠΡΑΛΙΝΑ που θυμίζει πάρα πολύ του εμπορίου και μάλιστα μόνο με 4 υλικά!!!! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε.... 😉


Υλικά:

1 κούπα ωμά φουντούκια
40γρ μέλι (κατά προτίμηση άθερμο για να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά)
20γρ κακάο άγλυκο
Ελάχιστο νερό


Εκτέλεση:


Ξεκινάμε ψήνοντας τα φουντούκια στους 150° αέρα με αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και τα χτυπάμε στο μούλτι. Αν το μούλτι μας δεν είναι πολύ δυνατό, καλό είναι να τα χτυπήσουμε σε δύο ή τρεις δόσεις. Ανά διαστήματα, θα χρειαστεί να σταματάμε και να αφήνουμε λίγο το μούλτι για να μην καεί. Θα καθαρίζουμε τα τοιχώματα και θα συνεχίζουμε. Όλη η υπομονή που πρέπει να κάνουμε και η ουσία της συνταγής είναι σε αυτό το σημείο, ώστε τα φουντούκια να αρχίσουν να βγάζουν το έλαιό τους και να γίνουν μία ρευστή πάστα. Όσο πιο πολύ τα χτυπήσετε σε αυτό το σημείο τόσο πιο λείο θα είναι το αποτέλεσμα και θα θυμίζει του εμπορίου (θα σας πάρει σίγουρα 15' ίσως και παραπάνω ,αναλόγως το μούλτι σας). Αφού τα φουντούκια μας έχουν φτάσει στην επιθυμητή υφή, προσθέτουμε το κακάο, το μέλι και τελευταίο λίγο λίγο το νερό έως να πετύχουμε την ρευστότητα που θέλουμε. Τοποθετούμε σε βαζάκι και είναι έτοιμη προς χρήση και απόλαυση.... Καλή επιτυχία!!!

Σχόλια