Σπιτικό ψωμί για τοστ!!!
Τελικά είναι τόσο εύκολο και γρήγορο να φτιάξουμε ένα δικό μας, σπιτικό ψωμί του τόστ, το ίδιο όμως αφράτο και νόστιμο με του εμπορίου που πραγματικά απορώ γιατί τόσο καιρό έπαιρνα και εγώ η ίδια από τον φούρνο της γειτονιάς μου... για τα έτοιμα συσκευασμένα του σούπερ μάρκετ δεν το συζητώ καν... μία ματιά στα συστατικά τους θα σας πείσει να μην ξαναφάτε... τι καλύτερο όμως από το να έχουμε επιλέξει μόνοι μας τα υλικά που θα βάλουμε στο ψωμάκι μας και να το φτιάξουμε με όλη μας την αγάπη για τα αγαπημένα μας πρόσωπα... χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.... Φτιάξτε το μια φορά και θα το κάνετε συνέχεια μετά,πιστέψτε με...!!!


Υλικά:

475γρ νερό
1 κουτ.σούπας μέλι
60γρ ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις



Εκτέλεση:

Βάζουμε το μέλι με 4 κουτ.σούπας από το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε σε ένα μπρίκι να χλιάνει ελαφρώς και να λιώσει (Προσοχή, να μην κάψει). Προσθέτουμε την μαγιά, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και περιμένουμε 5-10 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα. Εν τω μεταξύ ρίχνουμε στο μίξερ με τον γάντζο όλα τα υπόλοιπα υλικά, πλην του αλατιού και του αλευριού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και όσο ανακατεύεται, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας γίνει λεία και κολλάει ελάχιστα στα τα τοιχώματα του κάδου μας. Τότε με ελαφρώς λαδωμένα χέρια την ρίχνουμε σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ (14 χ 40 περίπου ήταν η δική μου) που την έχουμε λαδώσει πολύ καλά, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30-60' ανάλογα και την θερμοκρασία του χώρου μας. Ψήνουμε απευθείας στον φούρνο μας στους 180° αέρα με αντιστάσεις για περίπου μία ώρα. Καλή επιτυχία!!!


Λίγα μυστικά ακόμα:
*Αφού κρυώσει, το τυλίγουμε πολύ καλά να μην παίρνει αέρα και το διατηρούμαι στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.
**Εαν θέλουμε μπορούμε να το πασπαλίσουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
***Εάν θέλουμε πιο διακριτική γεύση του λαδιού, ή βάζουμε 20γρ. λιγότερο ελαιόλαδο ή βάζουμε την ίδια αναλογία σε σπορέλαιο.

Σχόλια

  1. Πολυ ωραια συνταγη. Και εαν υπαρχει και μηχανη που ζυμωνει και ψηνει μονη της ετσι ακριβως βγαινει σε σχημα το ψωμι. Εκεινο που πρεπει να προσεξετε ειναι να μη χαλασετε την σχεση σας με τον φουρνο της γειτονιας σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είπα τίποτα κακό για τον φούρνο της γειτονιάς μου,ίσα ίσα ότι μέχρι πρότινος ψωνιζα από εκεί (βέβαια μόνο οταν κάτι το φτιάχνεις ο ίδιος μπορείς να έχεις 100% το κεφάλι σου ήσυχο)...το σχόλιό μου αναφερόταν στα έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα του σούπερ μάρκετ...μαλλον δεν διαβάσατε καλά την ανάρτησή μου...Παρ'όλα αυτά σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια όσον αφορά την συνταγή μού.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου