Tο πιο ΘΕΪΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ!!!
Μερικά φαγητά είναι να τα φτιάχνεις και να τα γεύεσαι, ακριβώς όπως τα είχες μάθει από παιδί... γιατί αφενός έτσι θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα χωρίς να χάσουν την αυθεντικότητά τους και αφετέρου μας ξυπνάνε όμορφες, γλυκές μνήμες... Η παρακάτω συνταγή λοιπόν, είναι αυτή που έμαθα εγώ από την μαμά μου, και αυτή από την δική της μαμά και ούτω καθεξής... και κατά την γνώμη μου ,είναι το πιο νόστιμο, ζουμερό και αφράτο παστίτσιο με πλούσια κρεμώδη μπεσαμέλ για να θυμούνται οι παλιές και να μαθαίνουν οι νεότερες!!!

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια Νο 2
Για την σάλτσα κιμά:
700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα στον τρίφτη
2 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
Χυμό από 2 φρέσκες ντομάτες
2 μπαχάρια
1 γαρύφαλλο
1/2 κουτ.γλυκού κανέλα
Λίγη φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζ.τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 αβγά
6 κουτ.σούπας αλεύρι
1 γεμάτη κουτ.σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα τριμμένη


Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια 2' λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού. Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το καρότο και προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην έχει σβόλους. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας, τα αρωματικά και το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε λίγο νεράκι μέχρι να το καλύψει ελαφρά. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά 15' λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά... Προσοχή όμως... να μην στεγνώσει τελείως...
Μέχρι να γίνει ο κιμάς ξεκινάμε να φτιάχνουμε και την μπεσαμέλ βάζοντας το γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταίνεται ,κρατώντας περίπου 1 κούπα. Σε ένα μούλτι ,ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε, τα αβγά ,το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Τότε αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και τέλος ρίχνουμε το κεφαλοτύρι ή την μυζήθρα.
Μέσα στα μακαρόνια που έχουμε σουρώσει ρίχνουμε 2 μεγάλες κουτάλες από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγαλούτσικο ταψί ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και περιχύνουμε τα μισά μακαρόνια. Πάνω τους ρίχνουμε τον κιμά και πάνω στον κιμά το κεφαλοτύρι. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά εάν θέλουμε λίγο πιο crunchy αποτέλεσμα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει στους 180° αέρα με αντιστάσεις. Αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να "σταθεί" πριν το σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ;-) ...


Καλή επιτυχία!!! 

Λίγα μυστικά ακόμα:
* Το ταψί που χρησιμοποιώ για αυτήν την δόση είναι 25x37 cm.

Σχόλια