Η πιο αφράτη και τραγανή ζύμη κουρού!!!

Πραγματικά από την ώρα που πλάθεις κιόλας τα πιτάκια καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται... ΒΑΜΒΑΚΙ... αφρός πραγματικός... θέλεις να κάτσεις με τις ώρες και να παίζεις με το ζυμαράκι 😁😬...Όταν δε την ψήσεις κιολααας... μαγείααα... τραγανή ζύμη απέξω και αφρός από μέσα, με πεντανόστιμη γεύση που μπορεί να συνδυαστεί άψογα με οποιαδήποτε γέμιση σας αρέσει... κλασική ή μη 😉😜... Σταματάω να σας λέω άλλα λοιπόν και πάμε να δούμε την συνταγή 😉😋😀


Υλικά:

800γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου ίσως "πάρει και λιγότερο ή περισσότερο, η ζύμες επηρεάζονται πάντα και από τους εξωτερικούς παράγοντες του περιβάλλοντος γι'αυτό πάντα το ρίχνουμε σταδιακά)
250γρ γάλα ζεστό
250γρ γιαούρτι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
120γρ βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην καίει)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια)
3 κουτ.γλυκού ζάχαρη
3 κουτ.γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε το γάλα με το γιαούρτι και προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να κάνει πολλές φουσκάλες. Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι με το αλάτι και τελευταίο ρίχνουμε το βούτυρο σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία  εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Σε αυτό το σημείο την ξανασκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό σημείο για 30' με 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Για τα γουρουνάκια, παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης και τα ανοίγουμε με ένα μικρό πλάστη ή τα πατάμε με το χέρι μας σε πάχος ½ εκατοστού περίπου. Βάζουμε την γέμιση που θέλουμε στην άκρη (εγώ έβαλα φέτα με αβγό). 
Διπλώνουμε στην μέση και με ένα στρογγυλό κουπ πατ τα κόβουμε.

 Στο επάνω μέρος που δεν έχει γέμιση, κόβουμε ένα μικρό τρυγονάκι για να σχηματίσουμε τα αυτιά.

 Διπλώνουμε προς τα μέσα τα αυτιά και τοποθετούμε για μύτη ένα μικρό κομματάκι από την ζύμη που το κουλουριάζουμε όπως στην φωτογραφία. 


Αφήνουμε να φουσκώσουν ,αλείφουμε με κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο νερό και τοποθετούμε μικρά κομματάκια ελιάς για να σχηματίσουμε τα μάτια.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° αέρα με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.


Για τα σκυλάκια, παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης και τα ανοίγουμε με ένα μικρό πλάστη ή τα πατάμε με το χέρι μας σε πάχος ½ εκατοστού περίπου. Βάζουμε την γέμιση που θέλουμε (εγώ έβαλα κέτσαπ, Γκούντα τριμμένο, πιπεριά και λουκανικάκια κοκτέιλ κομμένα στην μέση κατά μήκος).

Τοποθετούμε στην άκρη, ελαφρώς έξω  και κάθετα με την ζύμη μας μία φετούλα  λουκάνικο για να σχηματίσουμε την γλώσσα.

Διπλώνουμε στην μέση και στις δύο άκρες κόβουμε κάθετα

(όχι μέχρι επάνω) για να δημιουργήσουμε τα αυτιά. 


 Αφήνουμε να φουσκώσουν ελαφρά σε χλιαρό σημείο, σκεπασμένα και τα αλείφουμε με κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο νερό. Τοποθετούμε μικρά κομματάκια ελιάς για μάτια και μύτη και απομακρύνουμε ελαφρά τα αυτιά.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° αέρα με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

Για τα κρουασανάκια με λουκάνικο, ανοίγουμε ένα μεγάλο μέρος από την ζύμη μας σε φύλλο και χαράζουμε σε 16 περίπου τρίγωνα. Βάζουμε στο πάνω μέρος το λουκάνικο και τυλίγουμε προς τα μέσα.

 Αφήνουμε να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αβγού αραιωμένο με νερό και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° αέρα με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

 Καλή επιτυχία!!!


Σχόλια