Τα μουστοκούλουρα της γιαγιάς Βάσως!
Τελικά κάποιες συνταγές είναι σταθερή αξία... όσες και αν δοκίμασα ή πειραματίστηκα... σαν την συνταγή της γιαγιάς μου ΚΑΜΙΑ! Είναι τα πιο αφράτα, ζουμερά και μαλακά μουστοκούλουρα που έχετε φάει ποτέ 🍇🍇🍪🍪🍷🍶☕🍇... και εννοείται με το που μου έστειλαν πετιμέζι από το χωριό, έτρεξα να τα φτιάξω και να σας τα παρουσιάσω 😉 !Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή... 😋😋😋


Υλικά :

1 ποτήρι του νερού πετιμέζι (ή 1/2 πετιμέζι και 1/2 μούστο... χυμό από σταφύλια δηλαδή)
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού αλισίβα (για την αλισίβα βάζουμε σένα μπρίκι τη ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε με 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού στάχτη και μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και χωρίς να το κουνάμε το αφήνουμε να χλιάνει και να κάτσει η στάχτη. Τέλος την σουρώνουμε και είναι έτοιμη για χρήση)
1/2 φακελάκι αμμωνία
1/2 κουτ.γλυκού σόδα
1 κουτ.γλυκού κανέλα και
1/2 κουτ.γλυκου γαρίφαλο
1/2 σφηνάκι κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου



Εκτέλεση :

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την αλισίβα γιατί χρειάζεται χρόνο να χλιάνει και να κατακάτσει η στάχτη. Στην συνέχεια ανακατεύουμε σε μία λεκάνη το μούστο, το λάδι ,τη ζάχαρη ,την αλισίβα και τα κανελογαρίφαλα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Διαλύουμε την αμμωνία στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την σόδα. Τελευταίο βάζουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε έως η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς αέρα με αντιστάσεις για 10-15 λεπτά.

 Καλή επιτυχία!!!

Σχόλια