Υπερτσουρεκάρες αφρός!!!

Tα πιο αφράτα, μυρωδάτα και γεμάτα ίνες τσουρέκια που έχετε φάει ποτέ!!! Ιδανικά για κολατσιό στο σχολείο αλλά και όλες τις ώρες τις ημέρας με αγνά υλικά και προπάντων χωρίς συντηρητικά! Πάντα φτιάχνω μία καλή ποσότητα και με το που κρυώσουν, τα διπλώνω με μεμβράνη τροφίμων και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη. Διατηρούνται ολόφρεσκα (πραγματικά σα να τα έχετε βγάλει εκείνη την στιγμή από τον φούρνο σας αλλά στην ουσία θα τα έχετε βγάλει από την κατάψυξή σας και θα έχετε ανά πάσα ώρα και στιγμή τα θελήστε.. ) Η δόση που σας δίνω βγάζει 20 τεμάχια σε μέγεθος 7days ή 4 κλασικού μεγέθους τσουρέκια (1/2 κιλό το καθένα περίπου)...

Υλικά:

1 κιλό  (όχι παραπάνω) αλεύρι δυνατό για τσουρέκια ( ιδανικά από φούρνο)
60γρ. μαγιά νωπή (ή εναλλακτικά 2 φακελάκια ξηρή)
4 αυγά
500γρ. Γάλα χλιαρό
125γρ. Ηλιέλαιο (αν θέλουμε άρωμα βουτύρου το αντικαθιστούμε με 62,5γρ. βούτυρο και 62,5γρ. ηλιέλαιο... όχι τελείως γιατί χαλάει η υφή τους και ξεραίνονται γρήγορα)
300γρ μέλι (ή ζάχαρη)
10-15 γρ  μαχλέπι τριμμένο
2 κουτ.γλυκού μαστίχα σε σκόνη ή( 2 σταγόνες μαστιχέλαιο)
10 σποράκια κάρδαμο κοπανισμένο στο γουδί
2 κουτ.γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 αβγό αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα  
Αμύγδαλα φιλέ, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι για διακόσμηση (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Σένα μπολ βάζουμε τα 100γρ γάλα, την νωπή μαγιά και τα 80γρ.από το αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει (εάν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά βάζουμε την μαγιά απευθείας στο αλεύρι και παραλείπουμε το παραπάνω βήμα).
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και τα αρωματικά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα ελαφρά με ένα πιρούνι. Με μία σκληρή σπάτουλα ή με τα χέρια καλά λαδωμένα κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης από έξω προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει εκτός ψυγείου ή ιδανικά όλη νύχτα εντός ψυγείου (θα φουσκώσει και πάλι όσο περίεργο και αν σας ακούγεται).

 Το επόμενο πρωί ξεφουσκώνουμε την ζύμη, κάνουμε λίγα ακόμα διπλώματα και μοιράζουμε σε μπαλάκια (ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε να κάνουμε). Πλέκουμε στο σχήμα που μας αρέσει  και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. 

Τα αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δούμε οτι έχουν πάρει το επιθυμειτο χρώμα. Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσουν
και στη συννέχεια τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων.




Λίγα μυστικά ακόμα:
*Η ζύμη κολλάει αρκετά στα χέρια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι (αλλιώς θα μας γίνουν σαν ψωμί). Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και τον πάγκο που θα τα δουλέψουμε για να μην μας δυσκολεύουν ιδιαίτερα.
**Κάθε κορδόνι το ανοίγουμε πολύ καλά με τα χέρια μας χωρίς να φοβόμαστε να το πιέσουμε. Πρέπει να βγει ο εγκλωβισμένος αέρας από μέσα.
***Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, αλείφουμε τα τσουρέκια μας δύο φορές με το αβγό, αλλά πάντα πολύ απαλά και με προσοχή να μην μας ξεφουσκώσουν.
****Δεν ζυμώνουμε καθόλου τα τσουρέκια μας γιατί χαλάει η υφή τους. Κάνουμε μόνο διπλώματα (φανταστείτε σα να διπλώνετε μία πετσέτα) και φυσικά όσο περισσότερα κάνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα έχουν. Εγώ στα συγκεκριμένα δεν έκανα πολλά γιατί ήμουν πτώμα και παρόλα αυτά είδατε στο βίντεο πως έγιναν!
*****Τα συγκεκριμένα τσουρέκια δεν βγαίνουν πολύ γλυκά εαν τα θέλετε περισσότερο,μπορείτε να προσθέσετε 100γρ. επιπλέον μέλι ή ζάχαρη.
******Αφού πλέξετε τα τσουρέκια, μην τα αφήσετε να φουσκώσουν υπερβολικά γιατί υπάρχει κίνδυνος να απλώσουν κατά το ψήσιμο.
******* Εαν έχετε κουζινομηχανή μπορείτε να κάνετε εκεί όλη την διαδικασία ακριβώς με την ιδια σειρά που αναφέρω και στην συνταγή και να αποφύγετε τα διπλώματα, αρκεί όμως να τα αφήσετε να δουλεύονται με τον γάντζο 15' λεπτά περίπου για να δημιουργήσουν ίνες.
********Για να κρατήσουν καλύτερα το σχέδιο τους κατά το ψήσιμο, αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο σας, κάθε φορά που ανοίγετε ένα κορδόνι.


Σχόλια

  1. Μπορούμε να γεμίσουμε μερικά με μερεντα?? Είναι υπέροχα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Φυσικά και μπορείτε...εγω βέβαια συνήθως τα γεμίζω αφου έχουν ψηθεί είτε κοβοντας τα με ενα μαχαίρι είτε γεμιζοντας τα με ένα κορνέ για πιο όμορφο και εύκολοΕυχαριστώ αποτέλεσμα...αλλά φυσικά γίνεται και από πριν :-)

      Διαγραφή
  2. Αν το κανω νωρις το πρωι κ τα ψησω το βραδυ γινεται??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,και βέβαια γίνεται αρκεί να μείνουν τουλάχιστον 5 ώρες στο πρώτο φούσκωμα :-)

      Διαγραφή
  3. μπορουμε αντι για ηλιελαιο να βαλουμε ελαιολαδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,και βέβαια μπορείτε απλά θα δώσει πιο βαριά γεύση...αν δεν σας ενοχλεί αυτό κάντε το άφοβα!

      Διαγραφή
  4. Την ζύμη την αφήνουμε εκτός ψυγείου όλο το βράδυ για να φουσκώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν τα πλέξετε γυρω στις 4-5 ώρες μετά ναι...αν είναι για παραπάνω εντός ψυγείου.

      Διαγραφή
  5. Οταν θελησουμε να τα βγαλουμε απο την καταψυξη ποση ωρα μετα μπορουν να φαγωθουν; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν είναι μικρά σε μέγεθος οπως αυτά του βίντεο σε 3 ώρες περίπου θα είναι εντάξει...αλλιως για να είστε σίγουρη τα βγάζετε από βραδυς ;-)

      Διαγραφή
  6. καλη μερα!!!! ψηνουμε μονο 15 λεπτα στους 200? αυτο το ψησιμο ειναι μονο για τα μικρα τουρεκακια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,τα 15 λεπτά είναι γενικά (γιατί και τα μικρά αν παρατηρήσετε τα εχω στριμώξει αρκετά οπότε πάλι θέλουν τον χρόνο τους)...βέβαια επειδή κάθε φούρνος δεν είναι ιδιος μόλις δείτε οτι έχουν πάρει το επιθυμείτο χρώμα πάνω κάτω τα βγάζετε :-)

      Διαγραφή
  7. Φαινονται νοστιμα, και η συνταγη ειναι πολυ απλη, αναρωτιεμαι αν παραλειψω το καρδαμο θσ εχει διαφορα στην γευση....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,τα αρωματικά είναι καθαρά θέμα γούστου...εγω σας έδωσα ενδεικτικά αυτά που αρέσουν σε εμένα περισσότερο αλλα έχει τύχει και φορες να μην εχω στο σπίτι και να μην βαλω...μια χαρα βγήκαν ;-)

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα! Κάπου αναφέρετε μέλι αλλά δεν υπάρχει στα υλικά . Πόσο μέλι χρειάζεται να βάλουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακολούθησα τη συνταγή σας. Πράγματι είναι πολύ αφράτα αλλά άπλωσαν παρά πολύ και με τα 300γρ μέλι έγιναν άγλυκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, δυστυχώς μου έχει τύχει και εμένα να απλώσουν κατά το ψήσιμο και αυτό συμβαίνει αν τα αφήσουμε και φουσκώσουν πολύ την δεύτερη φορά...ουσιαστικά δεν μπορούν να ανέβουν αλλο και απλώνουν (αν παρατηρήσετε το αναφέρω κιόλας παραπάνω). Τώρα όσον αφορά την γλυκύτητα, ναι δεν είναι πολυ γλυκά σαν τσουρέκια, γι'αυτό και στα μυστικά λέω ότι αν σας αρέσουν πιο γλυκά μπορείτε να προσθέσετε 100γρ επιπλέον ζάχαρη. Λυπάμαι που δεν σας έγιναν όπως τα θέλατε, εύχομαι αν τα ξαναφτιαξετε να σας πάνε όλα τέλεια... Καλή Ανάσταση :-)

      Διαγραφή
  10. Mpravo soy koritsi moy!kai toy xronoy me ygeia!Fantastika!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω τσουρέκια αλλά με έχεις βάλει σε πειρασμό κι έτσι λέω να την κάνω την απόπειρα....να είσαι γερή και πάντα δημιουργική Καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα χαίρομαι πολύ που η συνταγή μου είναι η αφορμή για να δοκιμάσετε να φτιάξετε τσουρέκια! Διαβάστε προσεκτικά την συνταγή και όλα τα μυστικά (μπορεί να φλυαρω λίγο παραπάνω αλλά το κάνω προσπαθώντας να μην σας αφήσω καμία απορία) και θα σας βγουν σαν τα δικά μου...είμαι σίγουρη! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και σε εσάς :-)

      Διαγραφή
    2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.εκτός απο τα τσουρέκια σας,εμένα μου άρεσε που απαντάτε σε όλες τις κυρίες,και εξηγείτε.Ολοι οι μάγειροι εδω,και σεφ,..ποτε δεν καθοντι να απαντησουν,ή να εξηγησουν προσωπικά.Ο κόσμος γράφει εντυπωσεις,και παινέματα,και αλλα σε κανεναν δεν ειδα,ουτε ενα ευχαριστω.Να ειστε καλά κυρία,που τιμάτε τον κόσμο σας.Μου άρεσε πολυ,που εξηγείτε με λεπτομέρεια,και θα φτιάξω την απλή συνταγή σας,αλλα μετα το Πάσχα.,γιατι τα θέλω φρέσκα...ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΣΗ ΨΥΧΗΣ.

      Διαγραφή
    3. Πόσο σας ευχαριστώ για όλα αυτά τα όμορφα λόγια που μου γράψατε, ειλικρινά... Θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντώ σε όσους μπαίνουν στον κόπο να μου γράψουν ή να με ρωτήσουν κάτι, γιατί πρώτα απ'όλα με τιμανε με το να δείχνουν εμπιστοσύνη στην συνταγή μου και δεύτερον η ευθύνη μου να πετύχει σε όλους η συνταγή που προτείνω και να μην πετάξουν τα υλικά και τα λεφτά τους είναι τεράστια. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση με υγεία για όλους μας!

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα!. Για κάποιο λόγο εμένα μου ξεφουσκωνουν Κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει. Τι κάνω λαθος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης το πρώτο φούσκωμα συντελείται στις 2 ώρες και όχι στις 5 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με συγχωρείτε για την καθυστέρηση της απάντησής μου αλλά μόλις είδα τις ερωτήσεις σας...σας ξεφουσκωνουν γιατί «παραγινεται» το ζυμάρι στο δεύτερο φούσκωμα...δεν πρέπει να τα αφήσετε να γίνουν «τουμπανο»πριν ψηθούν γιατί ουσιαστικά μετά δεν έχουν άλλο χώρο να φουσκώσουν και κάθονται... την επόμενη φορά παρακολουθήστε τα και μην τα αφήσετε να φουσκώσουν τοοοσο πολυ για να τα βάλετε να ψηθούν. Επίσης οι χρόνοι που δίνω για το φούσκωμα μπορεί να διαφέρουν από χώρο σε χώρο λογο της διαφοράς θερμοκρασίας του. Ελπίζω να βοήθησα και την επόμενη φορά να σας γίνουν καλύτερα από τα δικά μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ και ιδιαίτερα γιατί απαντάτε σε όλους! Αύριο θα τα ξαναφτιάξει...θα επανέλθω !
      Καλή χρονιά να εχουμε!!

      Διαγραφή
  15. Λοιπόν μετά την τρίτη φορά που έφτιαξα αυτή τη συνταγή έχω να παρατηρήσω τα εξής: 1.Ταλαιπωρήθηκα παρά πολύ γιατί με το τόσο λίγο αλεύρι δεν έβγαινε ζυμη αλλά χυλός ο οποίος κόλλαγε φρικτά ... πρόσθεσα σε διπλή δόση άλλο ένα kg αλεύρι και πάλι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να του δώσω σχήμα..
    2. ο χρόνος ψησίματος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συνταγής
    3. Τρίτον όσοι δεν έχετε εμπειρία με ζύμες και ιδιαίτερα με τσουρέκια ; μην επιχειρήσετε αυτή τη συνταγή! Είμαι 52 χρονών φτιάχνω τσουρέκι από τα 20 μου και τις 3 φορές που έφτιαξα αυτή τη συνταγή , τρώγαμε τσουρέκι γιατί γνωρίζω καλά τις ανάγκες του τσουρεκιού.
    Φίλη μου συγγνώμη αν δε στεναχωρώ, αλλά με ταλαιπώρησε πολύ η κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα συνταγή σου!
    Καλή χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 52 χρονών μπορεί να μην είμαι...όμως εχω φτιάξει πολλές φορές αυτην την συνταγή με τεράστια επιτυχία...το ίδιο και όσοι γνωρίζω ότι την εχουν φτιάξει...Απο εκεί και περα και βέβαια στεναχωριέμαι οταν κάποιος δεν πετυχαίνει το αποτέλεσμα που δειχνω γιατί έχει καταβάλει προσπάθεια και υλικά για αυτο...παρόλα αυτά δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι στην κουζίνα του καθενός για να δω τι δεν κάνει σωστά...όμως σίγουρα καπου υπάρχει λάθος... μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω...δεν πειράζει όμως είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε την συνταγή που σας ταιριάζει τεχνικά :-)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου