Παραδοσιακοί, αφρατοτραγανοί λουκουμάδες!!!
Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω πως να πετύχετε τους ωραιότερους, αφρατότερους και τραγανότερους λουκουμάδες που έχετε φάει ποτέ... έτσι όπως τους έμαθα και τους αγάπησα από την μαμά μου... που και εκείνη έμαθε από την δική της μαμά και πάει λέγοντας... Ένα τόσο φτωχό σε υλικά και απλό έδεσμα, που όλοι ξέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια και λατρεύουμε μέχρι και σήμερα... Εμείς λοιπόν στην Πελοπόννησο, έχουμε έθιμο μόλις τελειώσουμε με το μάζεμα των ελιών και φέρουμε το πρώτο λαδάκι στο σπίτι, να φτιάχνουμε λουκουμάδες για το καλό... έτσι έγινε και σήμερα λοιπόν και δράχτηκα της ευκαιρίας να σας τους παρουσιάσω... σε διάφορες εκδοχές για όλα τα γούστα... με μέλι καρύδια και κανέλα, με πραλίνα και τριμμένο μπισκότο και φυσικά με πετιμέζι και καρύδι και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας... Πάμε λοιπόν να δούμε τον τρόπο και τα μυστικά παρασκευής ...😉😋


Υλικά:

500γρ αλεύρι κίτρινο ψιλό
3 ποτήρια νερού χλιαρό νερό
40γρ νωπή μαγιά
1/3 κουτ.γλυκού ζάχαρη
1/4 κουτ.γλυκού αλάτι
Ελαιόλαδο με λίγο σπορέλαιο για τηγάνισμα
Μέλι, πετιμέζι, πραλίνα ή ότι άλλο σας αρέσει για σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί και να έχουμε έναν ωραίο χυλό. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού σκεπασμένο με μία κουβέρτα να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
Βάζουμε το λάδι να κάψει πολύ καλά, παίρνουμε χυλό με το χέρι μας, το σφίγγουμε μπουνιά και με την βοήθεια ενός κουταλιού που φροντίζουμε πάντα να βρέχουμε σε ένα ποτήρι για να μην μας κολλάει το μείγμα, παίρνουμε το μέρος που βγαίνει και το ρίχνουμε στο λάδι (δείτε το βίντεο). 

 Φροντίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς τους λουκουμάδες μας μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα για να φουσκώσουν και να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
 Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους λουκουμάδες και τους τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι και να διατηρηθούν τραγανοί.
Αυτό ήταν... σερβίρουμε με όποιον πιθανό συνδυασμό μας αρέσει και απολαμβάνουμε 😉!!!

Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν βρείτε αλεύρι πολυτελείας στον φούρνο της γειτονιάς σας ή οπουδήποτε αλλού φτιάξτε τους με αυτό... τους απογειώνει... αλλιώς χρησιμοποιείστε αυτό που σας δίνω στην συνταγή.
**Είναι πολύ σημαντικό το λάδι σας να καεί πολύ για να φουσκώσουν όπως πρέπει.
***Βεβαιωθείτε ότι το νερό σας δεν είναι πολύ καυτό ώστε να κάψει την μαγιά, βυθίζοντας το δάχτυλό σας μέσα και μετρώντας μέχρι το 10...εαν το αντέχετε το νερό είναι όπως πρέπει.

Σχόλια