Ζύμη για πίτσα!!!
Όλα τα μυστικά για την πιο ωραία ζύμη για πίτσα χωρίς περιθώρια αποτυχίας...

Και ποιος δεν πέθαινε για ένα κομμάτι ζεστής πίτσας?! Κι όμως ενώ η παρασκευή της είναι τόοοσο απλή... οι περισσότεροι την έχουν πάρει με φόβο... ΔΕΝ θα έπρεπε!!! Επιχειρήστε μία φορά να την φτιάξετε όπως σας λέω και δεν θα ξαναπαραγγείλετε απέξω ...πόσο μάλλον τώρα που οι τιμή της έχει γίνει απλησίαστη και οι καιροί είναι δύσκολοι για περιττές σπατάλες. Η συνταγή μου είναι η πιο απλή σε υλικά και τελικά νομίζω πως κάποιες φορές όντως στην απλότητα είναι το κάλος... είχα δοκιμάσει διάφορες ζύμες στο παρελθόν... με γάλα, με γιαούρτι, με μπύρα... πολλές.... και όμως τελικά κατέληξα σε αυτήν που είχα μάθει στην αρχή. Βέβαια όλα είναι θέμα γούστου αλλά εγώ προτιμώ αυτήν και αυτήν σας παρουσιάζω... Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή... 😉😋🍕🍕🍕


Υλικά:

1 ποτήρι νερού χλιαρό νερό(περίπου 250γρ.)
10γρ ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500γρ. περίπου αλεύρι για ζύμωμα κίτρινο ή για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση:

Δοκιμάζουμε την θερμοκρασία του νερού βυθίζοντας το δάχτυλό μας μέσα και μετρώντας μέχρι το 10. Εάν αντέχουμε την θερμοκρασία τότε είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε το ελαιόλαδο, την μαγιά και την ζάχαρη και να ανακατέψουμε πολύ καλά να διαλυθεί η μαγιά. Στη συνέχεια αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι και να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία ζύμη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια. Επειδή η ζύμες επηρεάζονται πολύ από τις εξωτερικές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος (υγρασία ξηρασία) μπορεί να σας πάρει λιγότερο ή και περισσότερο αλεύρι...γιαυτό το λόγο προσέχουμε πολύ και το ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό ή πολύ λεπτό φύλλο (αναλόγως πόσο λεπτή θέλουμε να είναι στο τελικό αποτέλεσμα) πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, δίνοντάς της το σχήμα που θέλουμε. Την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 30' λεπτά σε κάποιο ζεστό (προσοχή! όχι καυτό) σημείο του σπιτιού να φουσκώσει. Τότε είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ότι υλικά επιθυμούμε επάνω και να την ψήσουμε πάνω στο ταψί του φούρνου μας που θα το έχουμε γυρίσει ανάποδα, στους 170° αέρα με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές (περίπου μισή ώρα).



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Ενδεικτικά κάποια υλικά που μπορείτε να βάλετε είναι... κάποια σάλτσα ντομάτας στην βάση (ή απλή κέτσαπ 😉), από πάνω τυρί που λιώνει (εγώ βάζω 250γρ γκούντα, 250γρ κασέρι και 250γρ κεφαλοτύρι) και στην συνέχεια μπέικον, πιπεριές και μανιτάρια...
**Εάν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τον κόθρο της πίτσας με κομμάτια κεφαλοτύρι.

Σχόλια