Φάβα της Έλενας!

Ένα απίστευτο όσπριο... μία υπερτρoφή με τεράστια διατροφή αξία που μπορούμε να  φάμε με πολλούς τρόπους, εύκολα και γρήγορα. Οι δύο πιο συνηθισμένοι είναι σαν κυρίως σε μορφή σούπας (είτε βελουτέ είτε απλή) και σαν συνοδευτικό... Το δεύτερο θα σας δείξω εγώ λοιπόν σήμερα... μία κλασική συνταγή που όμως δοκίμασα πρώτη φορά από την πεθερά μου, με μικρές πινελιές από εμένα που νομίζω ότι την απογειώνουν... Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε... 😋🍲


Υλικά:

2 κούπες φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ.γλυκού κύμινο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι,πιπέρι
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε την φάβα και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Ρίχνουμε το κύμινο και την δάφνη, ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε 5 κούπες νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά μας και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι, μέχρι να την δούμε ότι έχει σκάσει και έχει χυλώσει. Τότε με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ (ή αν δεν έχετε ενός πολυμίξερ... ή αν δεν έχετε ούτε αυτό έναν μύλο που αλέθουμε τον πουρέ) πολτοποιούμε τελείως την φάβα μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, ελάχιστο νερό ακόμα (θέλουμε να είναι αρκετά υδαρή γιατί μόλις κρυώσει σφίγγει πολύ) και την αφήνουμε να πάρει δύο τρεις βράσεις ακόμα, ανακατεύοντας συχνά γιατί σε αυτό το σημείο κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτό ήταν... αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο και αναλόγως τα γούστα λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού ενδεχομένως. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση 😀😊


Σχόλια