Μαρμελάδα Μανταρίνι!!!
Όλα τα tips για την ωραιότερη μαρμελάδα μανταρινιού που έχετε δοκιμάσει ποτε!

 Μόλις η μανταρινιά μας έδωσε τους πρώτους της καρπούς, δεν έχασα ευκαιρία να φτιάξω αυτήν την υπέροχη και αρωματική μαρμελάδα που αγαπά όλη μου η οικογένεια αλλά και εγώ. Ιδανική για όλα σας τα γλυκά (τάρτες,cheececake κτλ) αλλά και σκέτη πάνω σε ζεστό ψωμάκι με βούτυρο ….απόλαυση!!! Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα την φτιάξουμε….


Υλικά:

1kg μανταρίνια (χωρίς τα φλούδια και τα κουκούτσια)
2 μήλα με την φλούδα τους
700gr με 1kg ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκά είναι τα μανταρίνια σας αλλά και πόσο γλυκιά σας αρέσει η μαρμελάδα)
1 ξυλάκι κανέλας


Εκτέλεση:

Πριν ακόμα ξεκινήσουμε την Παρασκευή της μαρμελάδας μας, βάζουμε δύο τρία πιατάκια του ελληνικού καφέ στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε στην πορεία, ελέγχοντας αν είναι έτοιμη.
Παίρνουμε μία πολύ μεγάλη κατσαρόλα (γιατί στην αρχή φουσκώνει πάρα πολύ οπότε δεν θέλουμε να έχουμε κάποιο ατύχημα), πολτοποιούμε τα φρούτα μας στο μούλτι και τα ρίχνουμε μέσα μαζί με την ζάχαρη και την κανέλα. Ανάβουμε το μάτι μας στο τέρμα, ανακατεύουμε ελαφρά με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Με το που αρχίσει να βράζει αρχίζουμε να ξαφρίζουμε (όποτε χρειάζεται) και να ανακατεύουμε συνεχώς για να μην ξεχειλίσει. Μόλις πέσει ο αφρός δεν χρειάζεται συνέχεια ανακάτεμα, αλλά που και που πρέπει να ελέγχουμε μην μας κολλήσει. Θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά βράσιμο γι αυτό είναι πολύ σημαντικό η ένταση του ματιού μας να είναι στο τέρμα, για να διατηρήσει η μαρμέλαδα μας το όμορφο ζωηρό χρώμα της και να μην σκουρύνει. Στο μισάωρο περίπου βγάζουμε το πρώτο πιατάκι από την κατάψυξη και ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας από την μαρμελάδα μας ΧΩΡΙΣ να σβήσουμε το μάτι. Αφήνουμε περίπου 5’ λεπτάκια να πάρει την θερμοκρασία του πιάτου και ελέγχουμε την πηκτικότητά της. Θέλουμε να είναι τόσο ρευστή ώστε να κυλλάει με δυσκολία από το κουτάλι. Εάν η μαρμελάδα μας δεν είναι έτοιμη, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κάθε περίπου 7’ λεπτά. Μόλις σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, σβήνουμε το μάτι και όπως είναι καυτή την ρίχνουμε με την βοήθεια μίας κουτάλας σε καθαρά, αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Κλείστε τα καπάκια τους και αναποδογυρίστε τα βάζα μέχρι την επόμενη ημέρα περίπου. Με αυτόν τον τρόπο σφραγίζουν  και διατηρούνται πάρα πολύ καιρό χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Καλή επιτυχία!!!


Λίγα μυστικά ακόμα:
*Επιλέξτε μεσαία προς μικρά βάζα για να αποθηκεύσετε την μαρμελάδα σας, γιατί έτσι θα μένουν λιγότερο χρονικό διάστημα ανοιγμένες μέχρι να καταναλωθούν από την στιγμή που θα τις ξεσφραγίσετε και δεν θα έχετε κίνδυνο να σας πιάσουν μούχλα.
**Διατηρείστε τις μαρμελάδες σας σε δροσερό, σκιερό σημείο.
***Σε καμία περίπτωση μην ξεφλουδίσετε το μήλο πριν το βάλετε στην μαρμελάδα γιατί η φλούδα είναι που βοηθάει την μαρμελάδα μας (που είναι αρκετά υγρή) να δέσει από την φυσική πηκτίνη που περιέχει.
****Προσπαθήστε να είστε σίγουροι ότι η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη πριν την σβήσετε γιατί αν της κόψετε τον βρασμό και μετά χρειαστεί να την «ξαναδέσετε» θα χάσει το χρώμα της και θα σκουρύνει.
*****ΔΕΝ βάζουμε καθόλου νερο και ΔΕΝ αφήνουμε καθόλου τον φρουτοπολτό να μείνει με την ζάχαρη γιατί θα βγάλει επιπλέον υγρά με αποτέλεσμα να αργήσει κι αλλο να δέσει και να σκουρύνει.
******Ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία μπορούμε να φτιάξουμε και μαρμελάδα πορτοκάλι.

Σχόλια