Υπέροχη βασιλόπιτα με φουντούκια και baileys!
Υπέροχη, ανάλαφρη, γευστική, αφράτη, ζουμερή και ξεχωριστή βασιλόπιτα... για όσους θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό ,αλλά τόσο νόστιμο και πετυχημένο ώστε να μην μείνει ούτε ψίχουλο στα πιάτα σας, όπως έγινε και στην δικιά μου περίπτωση... ΧΑΜΟΣ 😉😋🎂🍴🎇🎆
Πάμε να δούμε την συνταγή...

Υλικά:

500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
250γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
5 αβγά (χωριστά κρόκοι κ ασπράδια)
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3/4  φλιτζ.τσαγιού γάλα
1/3 φλιτζ.τσαγιού Baileys
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ.γλυκού χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεσμένα φουντούκια (ψημένα ή καβουρδισμένα)
1 φακελάκι μπέικιν
200γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
200γρ. τυρί κρέμα
1φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουτ.σούπας Baileys
1 βανίλια
1 κουτ.γλυκού εσπρέσο σκόνη (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνοντας σταδιακά και την μισή ζάχαρη (το 1 φλιτζάνι δηλαδή) συν το χυμό του λεμονιού. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το βούτυρο (μέχρι να γίνουν μία ανοιχτόχρωμη/κρεμ κρέμα δηλαδή). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το Baileys, το ξύσμα λεμονιού, το μπέικιν και τα φουντούκια ,την σοκολάτα και τέλος αρχίζουμε να ρίχνουμε διαδοχικά την μαρέγκα και το αλεύρι, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα και με το φτερό του μίξερ για να μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα .Εάν δεν έχουμε φτερό στο μίξερ μας, προτιμότερο είναι να κάνουμε την διαδικασία αυτή χειρονακτικά, χρησιμοποιώντας μία μαριζ. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί με διάμετρο 26εκ., δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί μας σε αυτό το σημείο 😅 και ψήνουμε την πίτα μας σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180° στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα, ελέγχοντας πάντα πριν την βγάλουμε με μία οδοντογλυφίδα αν είναι στεγνή. Αφού ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και ετοιμάζουμε το γλάσο.
Για το γλάσο, θα χτυπήσουμε στο μίξερ Όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μία λεία κρέμα, ούτε πολύ ρευστή αλλά ούτε και τελείως πηχτή. Εάν βγει παραπάνω πηχτή από όσο θέλουμε, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα (1 κουταλιά δηλαδή περίπου). Καλύπτουμε την πίτα μας με τον γλάσο και την διακοσμούμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Καλή επιτυχία και ευτυχισμένο το καινούργιο έτος!!!


Λίγα μυστικά ακόμα:

*Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα στο ψήσιμο, παίρνουμε το πίσω μέρος ενός κουταλιού και από το κέντρο της πίτας, σπρώχνουμε προς τα έξω περιμετρικά δημιουργώντας έναν κύκλο στην μέση που θα βοηθήσει να βγει ο αέρας και να μην φουσκώσει μόνο στο κέντρο. 0,Τέλος χτυπάμε 2-3 φορές τη φόρμα μας στον πάγκο για να φύγει όλος ο εγκλωβισμένος αέρας από μέσα και την ψήνουμε.

Σχόλια