Παραδοσιακή Χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο!!!

Απλή, νόστιμη και γεμάτη αρώματα... Με κρατσανιστό χειροποίητο φύλλο που θα λατρέψετε! Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε την συνταγή... εγώ σας δίνω την δικιά μου εκδοχή, όπως την έμαθα και την αγάπησα από την μαμά μου και την γιαγιά μου. Την συγκεκριμένη την έκανα νηστίσιμη, όμως στην συνταγή σας δίνω και τις αναλογίες τυριού που χρησιμοποιώ όταν βάζω και τυρί. Πάμε να δούμε την συνταγή λοιπόν 😉🙂



Υλικά:

Για την ζύμη:
1 1/2 ποτήρι νερού νερό
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ.σούπας ξύδι
μία πρέζα αλάτι
750γρ περίπου αλεύρι κίτρινο (που χρησιμοποιούμε για το ζύμωμα εναλλακτικά, για όλες τις χρήσεις)
Για την γέμιση:
800γρ. σπανάκι
1 πράσο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι καυκαλίθρες
1/2 ματσάκι σέσκλα
1/4 ματσάκι άνηθο
5-6 φύλλα λάπαθα
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 1/2 φλυτζανάκι ελλ.καφέ ρύζι
1 χούφτα χοντρό αλάτι (όχι γεμάτη)
Λίγο πιπέρι
250γρ φέτα (προαιρετικά)
250γρ ανθότυρο (προαιρετικά)




Εκτέλεση:

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα χόρτα μας ψιλά (όπως στην μαρουλοσαλάτα). Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε για 1-2 ώρες να "κατεβάσουν" τα υγρά τους.
 Όση ώρα έχουμε στην αναμονή τα χόρτα μας, ετοιμάζουμε την ζύμη για το φύλλο, βάζοντας σε μία λεκάνη το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Αφού τα ανακατέψουμε ελαφρώς, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση της πίτας μας (τουλάχιστον 30'). Στην συνέχεια, στραγγίζουμε πολύ καλά τα χόρτα μας από τα υγρά τους και προσθέτουμε το λάδι, το ρύζι, το πιπέρι και το τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε ένα  ταψί (εγώ εδώ χρησιμοποίησα δύο μικρά), το λαδώνουμε παντού και αρχίζουμε να τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα μας, χωρίς να ξεχνάμε να τα λαδώνουμε πάντα ενδιάμεσα. Αφού στρώσουμε τρία φύλλα στον ταψί μας, ρίχνουμε την γέμιση της πίτας μας και συνεχίζουμε καλύπτοντας με άλλα δύο φύλλα. Χαράζουμε την πίτα μας στα κομμάτια που θέλουμε (Προσοχή το μαχαίρι να μην φτάσει μέχρι τα κάτω φύλλα), την λαδώνουμε, την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για περίπου 1 ώρα (ή μόλις δούμε ότι έχει πάρει ομοιόμορφο χρυσάφι χρώμα και στις δύο πλευρές της ). Καλή επιτυχία!!!






Λίγα μυστικά ακόμα:
*Για να ανοίξουμε τα φύλλα μας, χωρίζουμε εξαρχής την ζύμη μας σε 5 ίσα κομμάτια. Αλευρώνουμε πολύ καλά τον πάγκο μας και τοποθετούμε ένα ένα μπαλάκι από την ζύμη μας επάνω. Ρίχνουμε και πάνω σε αυτό λίγο αλεύρι και με την βοήθεια ενός πλάστη, αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο μας. Όποτε βλέπουμε ότι αρχίζει ελαφρώς να "κολλάει" στο άνοιγμα ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι σε όλη του την επιφάνεια. Συνεχίζουμε το άνοιγμα πότε από την μία πλευρά, πότε από την άλλη μέχρι να αποκτήσουμε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο. Τότε το τυλίγουμε στον πλάστη μας και με προσοχή το στρώνουμε στο ταψί.
** Τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί είτε τα στρίβουμε σε κόθρο είτε τα γυρίζουμε προς την μέσα πλευρά της πίτας μας, πριν αρχίσουμε να τοποθετούμε τα πάνω φύλλα.
***Εάν δεν έχετε ρύζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίδια ποσότητα σε τραχανά, κριθαράκι, σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά.
****Όσα πιο πολλά χόρτα (διαφορετικά) βάλετε στην πίτα σας, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει.
*****Καλό είναι η πίτα μας να μην βγει πολύ χοντρή...γι αυτό υπολογίστε στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε, η γέμιση να είναι περίπου 2 με 2 1/2 δάχτυλα, ώστε με το ψήσιμο (που θα πέσει ο όγκος της) να φτάσει στο επιθυμητό πάχος.
******Εάν την ώρα που ρίξουμε το αλάτι στα χόρτα μας,τα τρίψουμε κιόλας ελαφρώς με τα χέρια μας (όπως με την λαχανοσαλάτα) τα βοηθάμε να "ψηθούν/μαραθούν" καλύτερα.

Σχόλια