Κορμός εξπρές με μαρμελάδα και γλάσο σοκολάτας!!!

Πρόκειται για τον πιο εύκολο, τον πιο νόστιμο, τον πιο αφράτο και τον πιο ζουμερό κορμό από παντεσπάνι που έχετε γευτεί ποτέ.... Επιδέχεται πολλών πειραματισμών ως προς την γέμιση και την επικάλυψη, αναλόγως πάντα την όρεξη και τις περιστάσεις... Εγώ σας δείχνω σήμερα την πιο κλασική και απλή εκδοχή που μπορείτε να φτιάξετε για να συνοδεύσετε το καφεδάκι σας, αλλά εν καιρώ θα σας δείξω πολλές διαφορετικές παραλλαγές του. Τα υλικά λιγοστά, οικονομικά, που υπάρχουν στα ντουλάπια όλων μας... Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά την συνταγή και βουρ για την κουζίνα 😉😉😉😋😋😋😋🍰🍫☕☕



Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ. ζάχαρη
4 αβγά
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (3 κουτ.σούπας περίπου δηλαδή)
2 κουτ.σούπας νερό
Για την γέμιση:
1 βαζάκι μαρμελάδα της αρεσκείας μας (εγώ εδώ έχω βάλει λωτό, αλλά κυριολεκτικά ταιριάζουν όλες οι μαρμελάδες)
Για το γλάσο:
1 κουβερτούρα κλασική κομμένη σε μικρά κομματάκια
100γρ. κρέμα γάλακτος



Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι μας και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Στρώνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί και περιχύνουμε το μείγμα για το παντεσπάνι (μην σας φανεί λίγο, θα φουσκώσει και θα γίνει όπως πρέπει). Το στρώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα να πάει παντού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° αέρα με αντιστάσεις για περίπου 15' λεπτά. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα επάνω του και με προσοχή, αναποδογυρίζουμε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας μας. Ξεκολλάμε με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί και ξανά αναποδογυρίζουμε στο ταψί (αυτό το κάνουμε για να ξεκολλήσουμε με ασφάλεια το παντεσπάνι χωρίς να μας σπάσει). Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του την μαρμέλαδα και ρολάρουμε με προσοχή.Τ ο αφήνουμε διπλωμένο με το αντικολλητικό χαρτί για περίπου 10' να κολλήσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, βάζοντας την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να κάψει. Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα. Αφήνουμε 2'-3' να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε αυτό το σημείο, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από το ρολό μας και περιχύνουμε το γλάσο της σοκολάτας. Καλή επιτυχία!!!




Λίγα μυστικά ακόμα:
*Μπορούμε να γαρνίρουμε τον κορμό μας με ξηρούς καρπούς ή ελάχιστη λιωμένη λευκή κουβερτούρα (όπως εγώ στην φωτογραφία) ή ότι άλλο μας αρέσει.
**Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς το γλάσο σοκολάτας και να πασπαλίσουμε τον κορμό μας με άχνη ζάχαρη ή τριμμένη καρύδα.
 ***Μπορούμε στο γλάσο να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι για ακόμα πιο λείο αποτέλεσμα.
****Εαν δεν έχουμε κρέμα γάλακτος για το γλάσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 80γρ. συμπυκνωμένο γάλα (εβαπορέ).
*****Φυσικά ,όπως σας είπα και στον πρόλογο, μπορούμε να γεμίσουμε ή να καλύψουμε τον κορμό μας με ότι άλλο σκεφτούμε (πραλίνα σοκολάτας, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί, καραμέλα, τριμμένα μπισκότα και πολλά πολλά άλλα...)!!!


Σχόλια