Νηστίσιμα πιροσκί (ή πισία) με 2 διαφορετικές γεμίσεις!!!

Μπορεί να μην έχω καμία σχέση με τον Πόντο, πόσο μάλλον με την Ρωσία κτλ 😅 αλλά λατρεύω κάθε είδους πιροσκί...τραγανά απ'έξω και τόσο μα τόσο αφράτα από μέσα... αυτή την φορά, θα σας δείξω την νηστίσιμη (αγαπημένη μου) εκδοχή με δύο διαφορετικές γεμίσεις...η μία με πατάτα και μυρωδικά (κλασική) και η άλλη με ελιές και καραμελωμένα κρεμμύδια (λίγο πιο "μοντέρνα" 😅)...και οι δύο φανταστικές!!! Φυσικά, μπορείτε να βάλετε και ότι άλλο σας αρέσει μέσα... Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε και πως θα τα φτιάξουμε 😊😋🍴


Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
650 ml νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή
2 κουτ.σούπας ούζο μ γλυκάνισο
15 γρ. αλάτι
20 γρ. ζάχαρη
75 γρ. σπορέλαιο
Για την γέμιση πατάτας:
4-5 πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1/2 φλιτζ.τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκού κοφτό καπνιστή πάπρικα
2-3 κουτ.γλυκού ρίγανη ξηρή
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι,πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για την γέμιση με τις ελιές:
7-8 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες
7 κουτ.σούπας βαλσαμικό ξύδι
1/2 φλιτζ.τσαγιου χυμό ντομάτας στον τρίφτη
1 φλιτζάνι τσαγιού ελιές χωρίς κουκούτσι
1 1/2 κουτ.γλυκού καπνιστή πάπρικα
Αλάτι
Ελαιόλαδο



Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο, βάζουμε το νερό,την μαγιά, την ζάχαρη και τα 350γρ από το αλεύρι μας και τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε τον κάδο μας και τον αφήνουμε για περίπου 15' να φουσκώσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το σπορέλαιο, το ούζο και λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να αποκτήσουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ, όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει ετοιμάζουμε τις γεμίσεις μας. Βράζουμε τις πατάτες μας σε καλά αλατισμένο νερό και μόλις είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο) και προσθέτουμε τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού,την πάπρικα,τον άνηθο και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε αν είναι γευστικά στα γούστα μας ή αν πρέπει να προσθέσουμε κάτι. Την αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε την άλλη γέμιση (με τις ελιές). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (3 κουτ.σούπας περίπου) και τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα (να καραμελώνουν). Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι, την ντομάτα, τις ελιές και την πάπρικα και μόλις εξατμιστούν τελείως τα υγρά το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη. Παίρνουμε την ζύμη μας, που λογικά πια θα είναι έτοιμη και την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια (μέγεθος ροδάκινου). Εμένα μου βγήκαν 50 τεμάχια περίπου. Ανοίγουμε ένα ένα με το χέρι μας και στο κέντρο του, τοποθετούμε μία "γενναία" κουταλιά από την γέμιση.
Κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες και στο τέλος το πλάθουμε ελαφρώς πάνω στον πάγκο μας να γίνει ομοιόμορφο.


Τοποθετούμε ένα ένα τα πιροσκί μας σε ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρώς και τα έχουμε σκεπασμένα όση ώρα τα γεμίζουμε. Μέχρι να τα τελειώσουμε όλα, αυτά θα φουσκώνουν παράλληλα, οπότε το λάδωμα θα μας διευκολύνει να τα βγάλουμε στην συνέχεια για να τα τηγανίσουμε.
Όταν τα ετοιμάσουμε όλα, ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα μπόλικο λάδι (εγώ προτιμώ ελαιόλαδο ως πιο υγιεινό αλλά για πιο ήπια γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σπορέλαιο ) και αφού κάψει, αρχίζουμε να ρίχνουμε με προσοχή ένα ένα τα πιροσκί μας μέσα. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Ένα ένα που βγάζουμε, το τοποθετούμε σε σκεύος που έχουμε στρώσει προηγουμένως με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Καλή επιτυχία!!!



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Μπορείτε εάν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι, να τα ψήσετε στον φούρνο τοποθετώντας τα πάνω σε χαρτί ψησίματος και έχοντας κάθε φορά που τα πλάθετε τα χέρια σας ελαφρώς λαδωμένα ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα όπως στο τηγάνι. Τα ψήνουμε στους 180-200° αέρα με αντιστάσεις μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.
**Τις πατάτες μπορούμε να τις κόψουμε σε λεπτές ροδέλες για πιο γρήγορο βράσιμο.
***Φυσικά μπορούμε να τα φτιάξουμε και χωρίς κουζινομηχανή... δεν είναι απαραίτητη... απλά μας διευκολύνει 😉
****Αν κατά την διάρκεια του τηγανίσματος μας ανοίξει κανένα πιροσκί, καλό είναι με ένα μικρό σουροτηράκι να αφαιρούμε τα κομματάκια που θα υπάρχουν στο λάδι, για να μην καούν και κολλάνε στα πιροσκί μας.

Σχόλια