Σιροπιαστές φωλίτσες Banoffe – ταχίνι,μέλι,μπανάνα και – πραλίνα!!!
Ένα απίστευτο και πεντανόστιμο κέρασμα για όλες τις περιστάσεις που θα σας βγάλει πολλές φορές από την δύσκολη θέση του τι να φτιάξετε… και μάλιστα επιδέχεται πάρα πολλών πειραματισμών και εναλλαγών ως προς την γέμιση… Φτιάξτε το οπωσδήποτε και θα το λατρέψετε!!!



Υλικά:

1 πακ. φύλλο κρούστας (500 γρ)
250γρ  λιωμένο βούτυρο (φυτικό ή ζωικό δεν μας πειράζει)
Σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα γλυκόζη ή ίση ποσότητα σε μέλι
2 κουτ.σούπας  χυμός λεμονιού
Για την γέμιση Banoffe
1 καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
1 μπανάνα σε ροδέλες
1 φακελάκι φυτική σαντιγί σε σκόνη (εγώ έβαλα garni) με την ανάλογη δόση σε γάλα
Λίγη τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας ή ξύσμα σοκολάτας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Για την γέμιση με το ταχίνι
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
½ φλιτζάνι τσαγιού μέλι
1 μπανάνα σε ροδέλες
Για την γέμιση πραλίνας
Οποιαδήποτε πραλίνα της αρεσκείας σας
Ξηρή καρποί (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε ραντίζοντάς το από ψηλά (χωρίς να ακουμπάμε τα φύλλα δηλαδή). Βάζουμε στη στενή άκρη του φύλλου μια μακριά βελόνα πλεξίματος και τυλίγουμε στη βελόνα το φύλλο, αφήνοντας στο τέλος 2 εκ. περίπου  χωρίς να το τυλίξουμε.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μία βάση για την φωλιά μας ώστε να μην μας χυθεί η γέμιση.Σπρώχνουμε τις δυο άκρες του φύλλου προς τα μέσα (χωρίς να το έχουμε βγάλει από τη βελόνα), ώστε να σουρώσει.

Τραβάμε με προσοχή τη βελόνα και κόβουμε το ‘’μπουρεκάκι’’ μας στη μέση.
Παίρνουμε το κάθε μισό, το γυρίζουμε και το πιέζουμε έτσι ώστε να ενωθούν οι δυο άκρες και να γίνει ένας κύκλος που θα έχει για πάτο το κομμάτι του φύλλου που αφήσαμε χωρίς να τυλίξουμε.



Τις βάζουμε σε ταψί, περιχύνουμε με το βούτυρο που μας περίσεψε προσέχοντας να πάει παντού
και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου,  μέχρι να ροδίσουν καλά.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5-6 λεπτά περίπου και περιχύνουμε τις φωλίτσες με το καυτό σιρόπι, αφού χλιάνουν λίγο προηγουμένως. Αφήνουμε τις φωλιές μέσα στο σιρόπι τουλάχιστον 5 ώρες (δεν θα το ρουφήξουν όλο, μην ανησυχήσετε) και ξεκινάμε να τις γεμίζουμε. Προσοχή! Δεν σκεπάζουμε ποτέ τις φωλιές μας, με καπάκια, αλουμινόχαρτα ή μεμβράνες τροφίμων (και οποιοδήποτε σιροπιαστό δηλαδή) για να διατηρηθούν τραγανές για μέρες (μόνο με μία πετσέτα μπορείτε να τα σκεπάσετε ή ένα τρυπητό καπάκι για να ‘’αναπνέουν’’).  Αυτές που θα γεμίσουμε με πραλίνα, απλά βάζουμε με ένα κορνέ ή ένα κουτάλι την γέμισή μας μέσα και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε καλά το μέλι με το ταχίνι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε σε κάθε φωλίτσα από μία ροδέλα μπανάνας και με ένα κορνέ καλύπτουμε με το μείγμα του ταχινιού. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με λίγο σουσάμι. Για την γέμιση Banoffe, στρώνουμε σε κάθε φωλίτσα από μία ροδέλα μπανάνας, την καλύπτουμε με λίγη καραμέλα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού δηλαδή) και με ένα κορνέ γαρνίρουμε με την σαντιγί μας. Τέλος πασπαλίζουμε με την τρούφα και τοποθετούμε στο ψυγείο. Καλή επιτυχία!!!




Λίγα μυστικά ακόμα:
*Όταν κόψουμε τις μπανάνες μας, καλό είναι να τις ραντίσουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
**Οι ποσότητες των γεμίσεων είναι ενδεικτικές… αυξομειώνετε ανάλογα με τα γούστα σας.
***Μπορείτε να γεμίσετε τις φωλίτσες σας με όοοοτι άλλο θέλετε και σας αρέσει χωρίς κανένα περιορισμό.

Σχόλια