Προζυμένια νηστίσιμα κουλουράκια από την Πάτρα!!!

Και επειδή τελικά οι περισσότερες από τις παιδικές μας μνήμες, συνδέονται άμεσα με το φαγητό.... κάτι τέτοιο έχει συμβεί και με την συγκεκριμένη συνταγή ....Δεν χρειάζεται να γευτώ τα κουλουράκια μας... μόνο το άρωμά τους, με ταξιδεύει στο χωριό του μπαμπάκα μου, στην Πάτρα... όπου πέρναγα σχεδόν όλα τα καλοκαίρια μου ως παιδί αλλά και πολλές ακόμα μέρες του χρόνου. Μνήμες που τώρα σκέφτομαι με νοσταλγία και πολύ πολύ αγάπη... Κάθε Σαρακοστή λοιπόν, το σπίτι της γιαγιάς μου αλλά και όλων των συγχωριανών μας, ήταν γεμάτο από αυτά τα υπέροχα κουλουράκια... απλά, νόστιμα και αρκετά χρονοβόρα (όπως οι περισσότερες παραδοσιακές μας συνταγές άλλωστε)... αξίζουν όμως κάθε λεπτό αναμονής και με το παραπάνω! Έψαχνα που λέτε την συγκεκριμένη συνταγή αρκετά χρόνια αλλά ήταν πολύ δύσκολο να την βρω καθώς η γιαγιά μου, γυναίκα κουρασμένη, πολυδουλεμένη και με τεράστια οικογένεια (όπως οι περισσότερες παλαιές ελληνίδες γιαγιάδες-ηρωίδες της υπαίθρου μας ) είχε την συνταγή μόνο στο μυαλό της και πουθενά γραμμένη. Πριν λίγο καιρό  λοιπόν τα κατάφερα... την βρήκα και σας την παρουσιάζω με πολύ αγάπη και συγκίνηση...️🍪



Υλικά:

1κιλό (περίπου) αλεύρι σταρένιο
200γρ προζύμι
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 φλυτζ.ελληνικού καφέ χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ.γλυκού σόδα
1 κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα
1/2 κουτ.γλυκού κοφτό γαρίφαλο
1 κουτ.γλυκού γλυκάνισο
1 1/2 κουτ.γλυκού κόλιανδρο




Εκτέλεση:

Ξεκινάμε την συνταγή μας, "αναπιάνοντας" το προζύμι. Σε μία λεκάνη δηλαδή, θα ρίξουμε το προζύμι μας με ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) χλιαρό και θα το ανακατέψουμε καλά με τα χέρια μας να διαλυθεί. Στην συνέχεια, ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέχρι να δημιουργήσουμε ένα σφιχτό χυλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για τουλάχιστον 3 ώρες (μπορεί να αργήσει και πολύ περισσότερο, αναλόγως την θερμοκρασία του χώρου σας αλλά και την "δύναμη" του προζυμιού σας... θα πρέπει να κάνετε υπομονή). Συνεχίζουμε, προσθέτοντας στο προζύμι μας την ζάχαρη και ανακατεύοντας πολύ καλά με τα χέρια μας. Ξανασκεπάζουμε και το  τοποθετούμε πάλι σε ζεστό σημείο να ξαναφουσκώσει (εγώ εδώ το άφησα όλο το βράδυ). Την επόμενη ημέρα, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα μας, ρίχνοντας και όλα τα αρωματικά μας. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Προσοχή! Καλύτερα η ζύμη μας να κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας αλλά να είναι μαλακή, παρά να μας βγει σφιχτή... δεν θα φουσκώσει ΠΟΤΕ! Τότε λοιπόν πλάθουμε τα κουλουράκια μας, τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τα ξαναβάζουμε σε ζεστό σημείο, σκεπασμένα να φουσκώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° αντιστάσεις μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα... Περίπου 20' λεπτά δηλαδή... Καλή επιτυχία!!!!




Λίγα μυστικά ακόμα:
*Πως φτιάχνουμε φυσικό προζύμι!
Ανακατεύουμε 1 κούπα σταρένιο αλεύρι με 1 κούπα νερό και δημιουργούμε ένα πηχτό χυλό. Τοποθετούμε επάνω του βασιλικό που έχουμε πάρει από την εκκλησία την ημέρα της γιορτής του "Τιμίου Σταύρου" σχηματίζοντας ένα σταυρό και αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 8 ώρες. Αν έχει κάνει φουσκάλες σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Ρίχνουμε ακόμα 1 κούπα αλεύρι και 1 κούπα νερό να γίνει πάλι χυλός και μετά το προσθέτουμε μέσα στο πρώτο προζύμι . Συνεχίζουμε ακριβώς την ιδία διαδικασία άλλες δύο φορές, χωρίς να ξεχνάμε πάντα να σχηματίζουμε το σταυρό με τον βασιλικό. Θα πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά. Τότε ή το τοποθετούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο ή το χρησιμοποιούμε απευθείας, φροντίζοντας στο τέλος να κρατήσουμε ένα κομμάτι από την ζύμη μας στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Καλό είναι κάθε μήνα να χρησιμοποιούμε το προζύμι μας για να το ανανεώνουμε (όχι ότι θα έχει πρόβλημα αν περάσει παραπάνω διάστημα, απλά έτσι θα είναι πιο "δυνατό"). Με αυτόν το τρόπο θα μπορούμε να έχουμε προζύμι μόνιμα στο ψυγείο μας από το αρχικό.
Όταν θα θέλουμε ξανά να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι μας , θα πρέπει να το βγάλουμε μια μέρα πριν από το ψυγείο. Προσθέτουμε ξανά μια κούπα αλεύρι και λιγότερο νερό να γίνει πολύ πηχτός χυλός και το αφήνουμε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει. Και φυσικά κάνουμε την ιδία διαδικασία, που αναφέραμε παραπάνω, για να κρατήσουμε ξανά προζύμι .
**Σε περίπτωση που δεν έχουμε φτιάξει προζύμι την ημέρα που πρέπει, αλλά θέλουμε να κάνουμε τα κουλουράκια μας οπωσδήποτε, φτιάχνουμε ένα πρόχειρο,γρήγορο προζύμι με μαγιά και στην συνέχεια ακολουθούμε κανονικά την συνταγή. Για το γρήγορο προζύμι!
Διαλύουμε ένα φακελάκι ξηρής μαγιάς σε 1 κούπα χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουτ.σούπας ζάχαρη και 4 κουτ.σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί,σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για περίπου 15'-30' λεπτά. Το προζύμι μας είναι έτοιμο προς χρήση ;-)

Σχόλια