Κορινθιακά ουζοκούλουρα!!!

Όσοι έχετε επισκεφθεί την Κορινθία την περίοδο της Σαρακοστής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε μυρίσει αυτή την απίστευτη και ιδιαίτερη μυρωδιά αυτών των νηστίσιμων κουλουριών που ξεχύνεται σε κάθε γωνιά των πόλεών της, από τους φούρνους της περιοχής! Ένα πραγματικά απίστευτο κουλούρι, που είναι  πολύ σπάνιο να το βρείτε σε οποιαδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας μας αλλά που όσοι το έχουν δοκιμάσει, σπεύδουν να το προμηθευτούν σε ποσότητες κάθε χρόνο, καθώς διατηρείται και χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα για αρκετό καιρό 😉. Ένα κουλούρι που εδώ στην Κορινθία υπάρχει σε όλους τους φούρνους,όλο τον χρόνο...αλλά ειδικά την περίοδο του Πάσχα γίνεται ΧΑΜΟΣ!!! Ένα κουλούρι που το άρωμά του μου ξυπνάει τις πιο όμορφες αναμνήσεις... Πραγματικά αξίζει όλοι να το φτιάξετε ή τουλάχιστον να το αναζητήσετε αν βρεθείτε στα μέρη μας...Η παρασκευή του είναι πραγματικά πάρα πολύ απλή, παρόλο που απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου,υπήρχε πάντα ένας αποτρεπτικός μύθος, σχετικά με τον βαθμό δυσκολίας γύρω από την συνταγή αυτή. Η αλήθεια είναι...πως έχουν μία ιδιαιτερότητα στην παρασκευή τους...και μάλιστα πολύ σημαντική...χωρίς αυτή την διαδικασία όλη η συνταγή πάει στράφι (δυστυχώς 😥) αλλά δεν είναι καθόλου αποτρεπτική στο να την κάνετε! Η διαδικασία αυτή είναι το "κυλίνδρισμα"... τώρα θα μου πείτε τι είναι αυτό?! Αυτό είναι ένα ειδικό μηχάνημα με κύλινδρο που έχουν όλοι οι φούρνοι και που όταν ετοιμάσουμε την ζύμη μας, πρέπει να την πάμε να μας την περάσουν από εκεί 😬. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο δύσκολο όλο αυτό, αλλά πραγματικά δεν ξεπερνάει τα 10' λεπτά η όλη διαδικασία (πρέπει βέβαια προηγουμένως να έχετε συνεννοηθεί με τον φούρνο της γειτονιάς σας) και μετά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω 😉😋 Ας μην μακρηγορώ άλλο λοιπόν και ας δούμε την πολυπόθητη συνταγή!!!!


Υλικά:

1 κιλό (περίπου) αλεύρι για τσουρέκια
400ml ούζο
300γρ ζάχαρη
125γρ σπορέλαιο
1 φακελάκι αμμωνία
1 βανίλια




Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ μας, ρίχνουμε την ζάχαρη και το ούζο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη (εμένα μου πήρε περίπου 10' λεπτά). Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε την αμμωνία, το λάδι και την βανίλια. Τέλος αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ μας και βάζουμε τον γάντζο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μία αρκετά σφιχτή ζύμη.
Σε αυτό το σημείο, σκεπάζουμε την ζύμη μας και την πηγαίνουμε στον φούρνο να μας την περάσουν από τον κύλινδρο. Η διαφορά στην υφή της ζύμης μας θα είναι μεγάλη και πολύ εμφανής.
Αφού είναι έτοιμη λοιπόν, την τοποθετούμε σε μία καθαρή σακούλα, καλά κλεισμένη και μέσα στο μπολ που την μεταφέραμε, ούτως ώστε να μην παίρνει καθόλου αέρα και μας αφυδατωθεί.
Βάζουμε τον φούρνο μας να προθερμαίνεται στους 175° αέρα με αντιστάσεις και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στις λαμαρίνες του φούρνου . Κόβουμε ένα κομμάτι από την ζύμη μας, φροντίζοντας πάντα να ξανακλείνουμε την σακούλα και το μπολ και το ζυγίζουμε για να έχουν όλα τα κουλούρια μας το ίδιο μέγεθος και να ψηθούν ομοιόμορφα και σωστά. Κάθε μπαλάκι πρέπει να είναι περίπου 50γρ. Τότε το πλάθουμε σε κορδόνι (σε πάχος λουκάνικου Φρανκφούρτης 😅) και με τα χέρια μας δημιουργούμε "κόμπους" όπως στην φωτογραφία και το βίντεο.
Τα κάνουμε κύκλο και με
ένα αντικείμενο (εγώ χρησιμοποίησα την ανάποδη ενός κουταλιού) πατάμε στο σημείο που ενώνονται ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
Τα τοποθετούμε στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν
πολύ και τα διατηρούμε σκεπασμένα με μία καθαρή πετσέτα, μέχρι να γεμίσουμε το ταψί μας. Ψήνουμε για περίπου 20' λεπτά περίπου ελέγχοντας πριν τα βγάλουμε το βάρος τους.
Θέλουμε να είναι ελαφριά...αν σας φαίνονται βαριά αφήστε τα 5' λεπτά ακόμα και ξανατσεκάρετέ τα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά

 και τα αποθηκεύουμε σε κλειστές σακούλες τροφίμων. Καλή επιτυχία σε όσους τα τολμήσουν 😉😊





Λίγα μυστικά ακόμα:
* Η δόση αυτή βγάζει περίπου 48 μεγάλα κουλούρια.
** Εναλλακτικά με το κυλίνδρισμα στον φούρνο της γειτονιάς, μπορείτε να περάσετε την ζύμη από την μηχανή που φτιάχνουμε τα ζυμαρικά (έχει και αυτή κύλινδρο ;-) ) στο νούμερο 2 ή 3 μέχρι να δείτε την ζύμη να μαλακώσει πολύ και να γίνει εύπλαστη. Θέλει 5-6 φορές πέρασμα σίγουρα και επειδή προφανώς δεν χωράει μεγάλη ποσότητα ζύμης, θα περνάτε ένα ένα μπαλάκι που θα κόβετε για κουλουρι, κάνοντας ότι σας προείπα στην συνταγή. Άλλος τρόπος είναι η μηχανή του κιμά (όσοι έχετε) χωρίς τον κόφτη όμως μπροστά. Και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι να δείτε ότι η ζύμη έχει γίνει απαλή και αφράτη σαν βαμβάκι. Απαιτεί σίγουρα πολύ περισσότερο κόπο αλλά αξίζει.
***Φυσικά η όλη παρασκευή των ουζοκούλουρων, μπορεί να γίνει και παραδοσιακά στο χέρι (χωρίς την χρήση μίξερ)... όμως θα χρειαστεί πολύ και καλό ζύμωμα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, με τα χεράκια να παγώνουν από το πολύ αλκοόλ που περιέχει η ζύμη.

Σχόλια