Παραδοσιακά  θεοτράγανα πασχαλινά κουλουράκια!!!

Τα πιο νόστιμα, τραγανά και μυρωδάτα πασχαλινά κουλούρια που έχετε φάει. Συνταγή χρόνων της πεθεράς μου, που γευστικά όμως ήταν ακριβώς ίδια με αυτά που έμαθα και αγάπησα από την γιαγιά μου. Αυτό που με έκανε και ξεχώρισα τελικά την συγκεκριμένη συνταγή είναι ότι στην συνταγή της πεθεράς μου έχει πολύ λιγότερα αβγά άρα και καλύτερο για την υγεία μας… Ας δούμε την συνταγή




Υλικά:

1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
5 αβγά
500γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό (όχι πολύ γεμάτο)
3 βανίλιες
1 φακελάκι αμμωνία (20γρ.)
½ κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα
1 αβγό για επάλειψη (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ μας το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά (χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα) και στην συνέχεια διαλύουμε την αμμωνία στο μισό ποτήρι γάλα και την σόδα στο άλλο μισό και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα. Τέλος (αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ μας και βάζουμε τον γάτζο) αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και την βανίλια μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχήμα που επιθυμούμε,

τα αλείφουμε με ένα αβγό αραιωμένο με λίγο νεράκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20’ λεπτά ή μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα σε όλους!!!



Σχόλια