Μαρμελάδα Φράουλα!!!

Όλα τα μυστικά για την αγαπημένη μαρμελάδα όλων μας, χωρίς περιθώρια αποτυχίας 😉😋🍓🍓🍓🍓



Υλικά:

2 κιλά φράουλες (όσο πιο ώριμες τόσο πιο νόστιμη και αρωματική θα βγει η μαρμελάδα μας)
1 1/2 κιλό ζάχαρη
2-3 μήλα
1 βανίλια



Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις τοποθετούμε στο πολυμίξερ και τις πολτοποιούμε (αν σας αρέσει με κομμάτια μέσα η μαρμελάδα τις πολτοποιείτε ελάχιστα, εγώ τις πολτοποίησα τελείως). Κόβουμε τα μήλα στα τέσσερα, καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και τα πολτοποιούμε και αυτά μαζί με τις φλούδες τους (είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί εκεί βρίσκεται όλη η φυσική πηκτίνη του φρούτου ,που θα βοηθήσει την μαρμελάδα μας να δέσει πιο γρήγορα χωρίς να χάσει το όμορφο, ζωντανό χρώμα της). Τοποθετούμε όλον τον φρουτοπολτό μας μαζί με την ζάχαρη σε μία πολύ βαθιά κατσαρόλα (να είναι τουλάχιστον η διπλή από τον όγκο του φρουτοπολτού μας γιατί αφρίζει και πιτσιλάει πολύ) και ανακατεύουμε ελαφρώς με μία ξύλινη κουτάλα. Σε αυτό το σημείο, παίρνουμε 2-3 μικρά πιατάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη γιατί θα τα χρειαστούμε αργότερα. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο τέρμα και περιμένουμε να αρχίσει να βράζει ανακατεύοντας που και που. Από την ώρα που θα ξεκινήσει να βράζει κανονικά η μαρμελάδα μας, ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα χωρίς να μειώσουμε καθόλου την ένταση του ματιού της κουζίνας μας.  Είναι πολύ σημαντικό να εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά από την μαρμελάδα μας ώστε να μην χάσει το ζωντανό της χρώμα.Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που δημιουργούνται.
 Όταν συμπληρωθεί ένα τέταρτο βρασμού της μαρμελάδας, βγάζουμε ένα από τα πιατάκια που έχουμε τοποθετήσει στην κατάψυξη και ρίχνουμε μία κουταλιά από την μαρμελάδα. Αφήνουμε 2' λεπτά να "πάρει" η μαρμελάδα την θερμοκρασία του πιάτου και ελέγχουμε την πηκτικότητά της. Εμένα εδώ ας πούμε ήθελε λίγο ακόμα βράσιμο...
Μετά από 5' λεπτάκια επαναλαμβάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα άλλο πιάτο μέχρι να αποκτήσετε την επιθυμητή υφή στην μαρμελάδα. Είναι πολύ σημαντικό να "δέσει" καλά για να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο βάζο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη και χωρίς να την αφήσουμε καθόλου να κρυώσει, προσθέτουμε την βανίλια και την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα. Κλείνουμε το καπάκι και την γυρίζουμε ανάποδα μέχρι την επόμενη ημέρα που θα έχει κρυώσει τελείως. Με αυτόν τον τρόπο σφραγίζει και διατηρείται για πολύ καιρό. Καλή επιτυχία σε όλους!!!




Λίγα μυστικά ακόμα:
*Για να πιστοποιηθεί καλά το μήλο στην αρχή και να μην "φαίνεται" στην μαρμελάδα μας, καλό είναι να το βάλουμε στο μουλτι μαζί με αρκετές φράουλες. Έτσι θα γίνει ακριβώς όπως πρέπει χωρίς να μας παιδέψει ιδιαίτερα.
** Καθόλη τη διάρκεια που κάνουμε τα τεστ με τα πιάτα δεν σβήνουμε το μάτι της κουζίνας μας γιατί θα σκουρύνει απότομα η μαρμελάδα μας. Μόνο όταν πετύχουμε την υφή που πρέπει σβήνουμε το μάτι και γεμίζουμε απευθείας τα βάζα μας.
***Ο συνολικός χρόνος βρασίματος που θα χρειαστεί η μαρμελάδα μας εξαρτάται από το πόσο ζουμερές είναι οι φράουλές μας... γι'αυτό και ξεκινάμε από το τέταρτο να κάνουμε τεστ αλλά μπορεί να φτάσει και στο μισάωρο να είναι έτοιμη... μου έχουν τύχει και οι δυο περιπτώσεις οπότε θα σας βοηθήσει πολύ το τεστ με τα πιατάκια 😉

Σχόλια