Γκιούλμπασι!!!

Ένα απίστευτο έδεσμα για όλες τις περιστάσεις... ένα φαγάκι που το τρως και πλημμυρίζει το στόμα σου γεύση και αρώματα, με το κρεατάκι στην κυριολεξία να λιώνει... Μπορώ να γράφω όλη μέρα γι'αυτό το φαγητό, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω άλλο... Το μόνο που θα σας πω ακόμα είναι πως είναι ένα φαγητό που φτιάχνετε με δύο διαφορετικούς τρόπους (ή τουλάχιστον αυτούς ξέρω μόνο εγώ 😅 ), στην Αχαΐα από όπου κατάγομαι το φτιάχνουν με ποικιλία κρεάτων ενώ στην Κορινθία που γεννήθηκα και μεγάλωσα συνηθίζουν να το φτιάχνουν με ένα είδος κρέατος (αρνί, χοιρινό ή πιο σπάνια μοσχάρι) ...Και οι δύο εκδοχές είναι πραγματικά πεντανόστιμες και αξίζει να τις δοκιμάσετε... σας εγγυώμαι ότι όχι μόνο θα γλύφετε τα δάχτυλά σας από τη νοστιμιά του, αλλά θα το φτιάχνετε συνέχεια... γιατί εκτός των άλλων είναι ένα πανεύκολο φαγητό, με λιγοστά και πολύ απλά υλικά που ειδικά στην Αχαϊκή του εκδοχή, σε ένα "τραπέζι" θα σας λύσει τα χέρια μιας και με ένα μαγείρεμα, θα "πιάσετε" όλα τα γούστα των καλεσμένων σας και δεν θα αφήσετε κανέναν παραπονεμένο 😉😉😉😋😋 Ας μην μακρηγορώ άλλο και πάμε να δούμε την συνταγή 😋🍗🍴



Υλικά:

2kg ποικιλία κρεάτων ολόκληρα, όχι κομμάτια (αρνί μπούτι ,χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι)
8-10 σκελίδες σκόρδο
Λίγο βούτυρο  (ζωικό)
300γρ γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια
Αλάτι,πιπέρι ανακατεμένο σε ένα μπολ
3-4 Λαδόκολλες




Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα μαχαίρι και τρυπάμε το κρέας σε αρκετά σημεία. Σε κάθε τρύπα τοποθετούμε τα μπαστουνάκια του τυριού και σε όλες τις υπόλοιπες, ρίχνουμε από το μείγμα του αλατοπίπερου συν μία σκελίδα σκόρδο. Προσέχουμε να είναι αρκετές οι τρύπες με το αλατοπίπερο και  ομοιόμορφα στο κρέας, ώστε να αλατιστεί σωστά. Στη συνέχεια το αλείφουμε με το βούτυρο και το τυλίγουμε καλά με τις λαδόκολλες (ιδανικά το δένουμε και με σπάγκο). Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 2-2.30 ώρες περίπου χωρίς να ανοίξουμε καθόλου ενδιάμεσα την λαδόκολλα. Στο μέσον περίπου του χρόνου μας, γυρίζουμε μία φορά το πουγκί μας ανάποδα ώστε να πάνε οι "χυμοί" του κρέατος απ'όλες τις πλευρές και να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφού ψηθεί, το σερβίρουμε με πατατούλες φούρνου και το απολαμβάνουμε 😉... Καλή επιτυχία!!!






Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές μέσα στο πουγκί, αν και προσωπικά το προτιμώ στην απλούστερή του μορφή.

Σχόλια