Açma -Άτσμα!!!

Δικαιολογημένα ή πιο διάσημη και πολυσυζητημένη ζύμη που υπάρχει!!! Πραγματικά υπέροχη... τόσο αφράτη, με βελούδινη υφή που διατηρείται για μέρες όπως την πρώτη ημέρα που την φτιάξατε. Μπορείτε να την γεμίσετε με όοοοτι γέμιση φανταστείτε ή ορεχτείτε... γλυκιά ή αλμυρή... ειλικρινά θα σας λύσει τα χέρια... Εγώ εδώ τώρα την έχω κάνει κλασικά τυροπιτάκια... όμως γίνεται με την ίδια επιτυχία πίτσα, κιμαδόπιτα, κρουασάν με μερέντα ή μαρμελάδα και ότι άλλο φανταστείτε... Τα υλικά της τόσο απλά που τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και η παρασκευή της, επίσης πολύ απλή... Ας δούμε λοιπόν την συνταγή 😋😋🍕🍞



Υλικά:

Για το ζυμάρι:
600 γρ. γάλα χλιαρό
 300 γρ. σπορέλαιο
3 φακελάκια μάγια
3 κουτ.σούπας ζάχαρη
1,5 κουτ.σούπας αλάτι
2 αυγά χωρισμένα κρόκους και ασπράδια
1.400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
σουσάμι (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την μαγιά, το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σπορέλαιο και τα ασπράδια και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Τέλος αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το αλάτι ,μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και έχει μαζευτεί στον γάντζο. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει!
Χωρίζουμε σε 30 περίπου μπαλάκια και τα ανοίγουμε επάνω στον πάγκο μας. Βάζουμε την γέμιση που μας αρέσει και διπλώνουμε στο σχήμα που θέλουμε. Όταν γεμίσουμε όλα τα πιττάκια μας, τα αφήνουμε 15 λεπτά περίπου σκεπασμένα με μία καθαρή πετσέτα επάνω στο ταψί μας που έχουμε στρώσει προηγουμένως με αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια τα αλείφουμε με τους κρόκους που έχουμε κρατήσει και έχουμε αραιώσει με λίγο γάλα εβαπορέ ή νερό!
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15'-20’ λεπτά περίπου ή μέχρι να φουσκώνουν και να ροδίσουν. Καλή επιτυχία!!!





Λίγα μυστικά ακόμα:
*Φυσικά και η κουζινομηχανή δεν είναι απαραίτητη... μπορείτε να ανακατέψετε στην αρχή τα υλικά σας με έναν αβγοδάρτη και στην συνέχεια να την ζυμώσετε με τα χέρια.
**Για την γέμιση χρησιμοποίησα περίπου 500γρ. τυρί φέτα και 1 ολόκληρο αβγό με λίγο πιπεράκι.
***Για το σχέδιο που έχω κάνει... παίρνετε ένα ένα μπαλάκι και με τον πλάστη το ανοίγετε σε λεπτό φυλλαράκι. Βάζουμε μία κουταλιά από την γέμιση στο επάνω μέρος της ζύμης μας και με ένα μαχαιράκι χαράζουμε στο τελείωμα της ζύμης μας κάθετες γραμμές.
Διπλώνουμε μία φορά την γέμιση και πιέζουμε πολύ καλά στις άκρες ώστε να μην χυθεί κατά το ψήσιμο.
Γυρίζουμε τα «αυτάκια» προς τα μέσα και ολοκληρώνουμε το ρολάρισμα.
Εάν θέλουμε, τοποθετώντας τα στο ταψί τους δίνουμε μία κλήση ημικύκλιου όπως στις φωτογραφίες.




Σχόλια