Τέλειος Μουσακάς βήμα βήμα!!!

Και ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγάκι... και ποιος δεν το έχει συνδέσει με το παραδοσιακό ελληνικό Κυριακάτικο τραπέζι, που όλη η οικογένεια βρίσκει ευκαιρία να ανταμώσει και να περάσει όμορφα... Εγώ λοιπόν σας δίνω την δική μου εκδοχή... για να το φτιάξετε βήμα βήμα και να απολαύσετε και εσείς με τα αγαπημένα σας πρόσωπα αυτήν την φαγητάρααα... που μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά πέραν του ότι το αξίζει και με το παραπάνω... με σωστό προγραμματισμό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα! Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα τον φτιάξουμε.... 😋😋😋🍆🍅🥧🍽️




Υλικά:

5 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
4 κολοκύθια σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
4 πατάτες μεγάλες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για την σάλτσα κιμά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα στον τρίφτη (προαιρετικά)
1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ (προαιρετικά)
2 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
Χυμό από 2 φρέσκες ντομάτες
2 μπαχάρια
1 γαρύφαλλο
1/2 κουτ.γλυκού κανέλα
Αλάτι,πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 αβγά
6 κουτ.σούπας αλεύρι
1 γεμάτη κουτ.σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο




Εκτέλεση:

Στρώνουμε τα λαχανικά μας στην μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου που προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρά τα λαχανικά μας και από τις δύο πλευρές και στην συνέχεια τα τοποθετούμε στο φούρνο μας, ρυθμίζοντας το γκριλ στην δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Όσο ψήνονται τα λαχανικά μας, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το καρότο και την πιπεριά και  προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην έχει σβόλους. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας, τα αρωματικά και το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε λίγο νεράκι μέχρι να τον καλύψει ελαφρά. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά 15' λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά... Προσοχή όμως... να μην στεγνώσει τελείως...
Μέχρι να γίνει ο κιμάς ξεκινάμε να φτιάχνουμε και την μπεσαμέλ βάζοντας το γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταίνεται ,κρατώντας περίπου 1 κούπα. Σε ένα μούλτι ,ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε, τα αβγά ,το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Τότε αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και τέλος ρίχνουμε τα 2/3 από το κεφαλοτύρι.
Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά και καλύπτουμε με τις μελιτζάνες. Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 180-200ºC για 50′ περίπου λεπτά.



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν θέλουμε να φτιάξουμε τον μουσακά μας με τον κλασικό, παραδοσιακό τρόπο μπορούμε να τηγανίσουμε τα λαχανικά μας αντί να τα ψήσουμε στο φούρνο αλλά το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά πιο βαρύ και ανθυγιεινό.
**Eάν δεν σας αρέσει το κολοκύθι στον μουσακά, το αντικαθιστάτε με επιπλέον μελιτζάνες.
***Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά ζουμιά στο ταψί μας, πριν αρχίσουμε να στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί, μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένη φρυγανιά.
**** Για να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να ετοιμάσουμε τα λαχανικά και τον κιμά μας από το προηγούμενο βράδυ.

Σχόλια