Εργολάβοι (αμυγδαλωτά) της γιαγιάς μου!!!

Μιας και είχαμε γάμο στην οικογένεια θυμήθηκα αυτή την συνταγή για εργολάβους της γιαγιάς μου, που είχα να φτιάξω πάαααρα πολλά χρόνια και πραγματικά απορώ γιατί...! Είναι τόοοσο ιδιαίτεροι και νόστιμοι που πραγματικά τους λατρεύω… ακόμα και ο μικρός μου γιος τους τσάκισε… χρειάστηκε να τους κρύψω για να καταφέρουν να φτάσουν στον γάμο… δοκιμάστε τους οπωσδήποτε άπαντες! Φυσικά γίνονται και διπλοί με γέμιση βουτυρόκρεμας αλλά εγώ λόγο ζέστης προτίμησα αυτή τη φορά να τους αφήσω σκέτους…Πάμε να δούμε την συνταγή!!!



Υλικά:

300 γρ. αμύγδαλα άσπρα τριμμένα
150γρ καρύδα
400 γρ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. ασπράδι αυγού
1 σφηνάκι ανθόνερο
2 βανίλιες
μια πρέζα αλάτι 
αμύγδαλα άσπρα ολόκληρα, (όσοι εργολάβοι, τόσα αμύγδαλα)



Εκτέλεση:

Σε ένα πολυκόφτη, βάζουμε τα αμύγδαλα, 100 γρ. από την ζάχαρη, και το αλάτι και τα χτυπάμε πολύ καλά να γίνουν σκόνη.  Στη συνέχεια χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, με την υπόλοιπη ζάχαρη, και τα αρώματα, ίσα να ασπρίσουν και να γίνουν ρευστή κρέμα.Προσοχή, όχι μαρέγκα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, την καρύδα και χτυπάμε πολύ καλά (με το φτερό πλέον), να γίνουν μια απαλή λεία κρέμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη, και σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, δημιουργούμε τους εργολάβους μας κρατώντας την σακούλα σε 1,5 εκ. ύψος από το ταψί μας, περίπου 3 εκ. διάμετρο (Προσοχή!δεν τους φτιάχνουμε κντά τον ένα από τον άλλο γιατί κατά το ψήσιμο απλώνουν). Κατόπιν, με βρεγμένο το δάχτυλό μας, πιέζουμε το κάθε μπαλάκι για να κάτσει η μύτη που σχημάτισε η ζύμη και τοποθετούμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο, πιέζοντάς το ελαφρά για να κολλήσει στην ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C. βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις, για 18-20 λεπτά περίπου. Οι εργολάβοι δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, ίσα-ίσα να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ ξανθό χρώμα. Τέλος τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους αποθηκεύουμε σε κλειστό κουτί προς απόλαυση ;-) .



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν θέλετε μπορείτε να τους γεμίσετε με βουτυρόκρεμα αμυγδάλου, ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας, ενώνοντάς τους δύο-δύο μαζί.
**Η συνταγή βγάζει περίπου 60 εργολάβους, ανάλογα με το μέγεθος που θα τους φτιάξετε.
***Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθόνερο με ίση ποσότητα σε εσάνς πικραμυγδάλου, ή αμυγδαλέλαιο σε 1-2 σταγόνες (όχι παραπάνω γιατί έχει πολύ δυνατή γεύση και άρωμα).
****Εάν έχουμε μικρό πολυκόφτη (multi), απλά κάνουμε την ίδια διαδικασία σε 2-3 δόσεις παραπάνω ώστε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Σχόλια