Σάμαλι νηστίσιμο ΌΝΕΙΡΟ!!!

Ξέρω... σας έχω αφήσει αρκετό καιρό χωρίς νέα συνταγή αλλά... καλοκαιράκι βλέπετε... έχω την ευλογία να μένω σε παραθαλάσσιο μέρος και παρέα με το αγοράκι μου, όπως καταλαβαίνετε όλη σχεδόν την ημέρα την βγάζουμε στην θάλασσα 😎😃🌊️! Έφτιαξα όμως ένα γλυκάκι… δεν μπορώ να περιγράψω την μυρωδιά του πραγματικά… μοσχοβολάει μαστίχα και πορτοκάλι παντού… μέσα και έξω 😁🤗 (συνταγή της κας Κωνσταντινιάς ΠΚ)... επέλεξα το συγκεκριμένο γιατί πέραν του ότι είναι νηστίσιμο και πεντανόστιμο, είναι και το αγαπημένο του συζύγου μου... ε, αυτή την συνταγή δεν μπορούσα να μην την μοιραστώ μαζί σας... Παιδιά φτιάξτε το οπωσδήποτε... δεν ''λασπίζει'', το σιρόπι του είναι τόσο όσο και τα  τα αρώματά του με την πλούσια γεύση του σου τρυπάνε τον ουρανίσκο!!! Ένα γλυκό τόσο απλό και με τόσα λίγα υλικά... αξίζει όλοι να το δοκιμάσετε... Ακόμα και όσοι δεν νηστεύετε, βάλτε και μία μπάλα παγωτό από πάνω και απογειώστε το 😉😋!!! Δεν λέω άλλα... όσοι θέλετε να το δοκιμάσετε ιδού η περιβόητη συνταγή... ?😋🍊🥧🥄




Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα (μαγειρική)
3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (εγώ έβαλα περγαμόντο, εάν έχετε προτιμήστε το, ταιριάζει υπέροχα)
2 κουταλιές του γλυκού μαστίχα Χίου σκόνη (ή 2 σταγόνες μαστιχέλαιο)
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη (κακουλέ)
Για το σιρόπι:
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι νερό
1 λεμόνι τον χυμό του
3 βανίλιες
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη (ή μέλι)



Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σάμαλι σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε καλά, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε 4-5 ώρες ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι (είναι πολύ σημαντικό στάδιο αυτό μην το παραλείψετε). Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε ταψάκι ή πυρέξ νούμερο 30 που προηγουμένως το έχουμε λαδώσει με ένα πινέλο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° βαθμούς αέρα με αντιστάσεις στην μέση του φούρνου για περίπου 40' λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά του (εκτός από την γλυκόζη) να βράσουν για 5' λεπτά ακριβώς. Τότε προσθέτουμε την γλυκόζη και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 2' λεπτά. Τέλος, χαράζουμε το γλυκό μας και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το καυτό σιρόπι επάνω του, περιμένοντας λίγο ώστε να το απορροφάει. Διακοσμούμε εάν θέλουμε με λίγο μυγδαλάκι και το αφήνουμε να δέσει 2-3 ώρες πριν το σερβίρουμε. Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία!!!





Λίγα μυστικά ακόμα:

* Το φλιτζάνι που χρησιμοποίησα εγώ ήταν 330 ml.
**Για όσους έχουν την ανυπομονησία και δεν θέλουν να περιμένουν τόσες ώρες ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να σας πω ότι και εγώ αυτή την φορά λόγο έλλειψης χρόνου το άφησα 3 ώρες και όχι 4-5... υπήρχε όμως μία διαφορά στην υφή σε σχέση με την πρώτη φορά που το έφτιαξα... οπότε δείξτε υπομονή και περιμένετε όσο σας λέω... θα σας ανταμείψει 🙂 
***Αυτή τη φορά το ταψί μου ήταν λίγο μεγαλύτερο γι'αυτό και δεν φαίνεται τόσο φουσκωτό... εσείς καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το μέγεθος που σας δίνω στην συνταγή.


Σχόλια