Σπιτικοί χειροποίητοι άρτοι για την εκκλησία!

Οι πιο αφράτοι, νόστιμοι και αρωματικοί άρτοι που έχετε επιχειρήσει ποτέ να φτιάξετε!!! Πιστέψτε με αξίζει το κόπο...


Υλικά:

2kg αλεύρι για τσουρέκια
500ml χυμό πορτοκαλιού
750ml χλιαρό νερό
420gr ζαχαρη
50gr μαγια νωπή
120ml σπορέλαιο
2κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.σούπας γλυκάνισο
1 σταγόνα μαστιχέλαιο
2 σταγόνες έλαιο ούζου (προαιρετικά)
1 βανίλια
1 κουτ.σούπας μέλι
2 κουτ.σούπας χλιαρό νερό
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη λεκάνη διαλύουμε μέσα στο χλιαρό νερό (Μεγάλη προσοχή να μην είναι καυτό!) την μαγιά με την ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το μισό περίπου αλεύρι για να φτιάξουμε ένα είδος προζυμιού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30’ λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αρωματικά μας, τον χυμό, το σπορέλαιο, το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι μας μέχρι να αποκτήσουμε μία ελαφρώς σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε σε 3 ίσια κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψάκια των 26 εκατοστών. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (αναλόγως και την κουζίνα του καθενός βέβαια) αντιστάσεις για περίπου 45’ λεπτά. Αφού κρυώσουν τελείως αλείφουμε τους άρτους μας με το μέλι που προηγουμένως έχουμε ανακατέψει με το νερό και αφού τα αφήσουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν και να στεγνώσουν ελαφρώς, τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και με την βοήθεια ενός αντικολλητικού χαρτιού τα πατάμε από επάνω για να γίνουν λεία και ομοιόμορφα. Καλή επιτυχία!!!


Λίγα  μυστικά ακόμα:
*Καλό είναι να διπλώσετε καλά τους άρτους σας με μεμβράνη τροφίμων για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους.

Σχόλια