Απίστευτο Ψωμί χωρίς ζύμωμα!!!

Είχα πολύ καιρό να φτιάξω το πασίγνωστο πια ψωμί χωρίς ζύμωμα (ή ψωμί γάστρας), αλλά ένεκεν της αποφυγής οποιονδήποτε αγορών λόγο της κατάστασης που βιώνουμε το θυμήθηκαααα... Ε δεν μπορούσα να μην την μοιραστώ και μαζί σας ώστε να την δοκιμάσουν και όσοι δεν την γνωρίζουν. Γίνεται χωρίς καθόλου κόπο και πραγματικά θυμίζει προζυμένιο ψωμί, ενώ ουσιαστικά γίνεται μαγιά. Με Θεοτράγανη κόρα εξωτερικά και αφρός εσωτερικά... Δεν θα σας κουράσω άλλο...δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ 😉🍞🥣😊!!!



Υλικά:

800γρ-1 κιλό αλεύρι σκληρό (ή εναλλακτικά για όλες τις χρήσεις)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
680γρ. νερό (βρύσης)
Σουσάμι (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με καπάκι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μία κουτάλα. Ξεκινάμε με τα 800 γραμμάρια και αν χρειαστεί χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο σταδιακά μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια μας (έτσι πρέπει μην αρχίσετε και πρόσθετε επιπλέον αλεύρι...το πολύ ένα κιλό). Σε αυτό το σημείο κλείνουμε το καπάκι και την βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να φουσκώσει (θα σας βολέψει πολύ να κάνετε αυτή την διαδικασία από το βράδυ και να τη ψήσετε το πρωί ). Αφού περάσουν λοιπόν οι 12 ώρες, ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250° βαθμούς, βάζοντας και την γάστρα μας μέσα να κάψει καλά. Παράλληλα βάζουμε στον πάγκο μας λίγο αλεύρι, τοποθετούμε την ζύμη μας επάνω, την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και αρχίζουμε να μαζεύουμε τις άκρες προς τα μέσα. Τοποθετούμε τα δύο καρβελάκια μας μέσα στην καυτή γάστρα (η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα, ούτε αντικολλητικό χαρτί) με τα διπλώματα προς τα επάνω.Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 250° βαθμούς αντιστάσεις και στην συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε ελαφρώς τον φούρνο μας, για άλλα 20'- 25' λεπτά. Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν 😘 ️ 


Λίγα μυστικά ακόμα:
* Εάν θέλουμε το ψωμάκι μας να έχει και σουσάμι, θα βρέξουμε ελαφρώς την επιφάνεια του για να κολλήσει και θα το πασπαλίσουμε.
** Βγάζοντας το ψωμί μας από τον φούρνο, θα το τοποθετήσουμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει για να μην μας πανιάσει.
*** Εάν ο φούρνος σας δεν έχει αντιστάσεις, μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα αλλά με ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία.
****Εάν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο σκεύος μπαίνει στο φούρνο και έχει καπάκι (ακόμα και κατσαρόλα) ,ή να φτιάξετε μία αυτοσχέδια "γάστρα" χρησιμοποιώντας το βαθύ ταψί του φούρνου και το ρηχό ως καπάκι ;-)
*****Εάν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνετε να κάνετε την διαδικασία της αναμονής των 12 ωρών, μπορείτε να μην βάλετε καθόλου στο ψυγείο την ζύμη σας και να την βάλετε σε ζεστό σημείο με κουβέρτα για 2-3 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο με ελάχιστη γευστική διαφορά ως προς την ομοιότητα με προζυμενιο ψωμί.

Σχόλια