Ροξάκια Νηστίσιμα!!!

Μία φανταστική συνταγή για ροξάκια, που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα κανονικά... Ζουμερά, αρωματικά, πεντανόστιμα και προπάντων με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας 😉 Ας δούμε την συνταγή !


Υλικά:

600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ.χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150γρ. σπορέλαιο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25γρ. νωπή
1 1/2 κουτ.γλυκού μπέικεν πάουντερ
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ.γλυκού κανέλα
1/2κουτ.γλυκού γαρίφαλο
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. καρύδι τριμμένο
Για το σιρόπι:
500γρ. ζάχαρη
600γρ. νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι+ την φλούδα του
3 κουτ.σούπας γλυκόζη ή μέλι



Εκτέλεση:

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, την κανέλα, το γαρύφαλο, την βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε με σύρμα . Προσθέτουμε  την μαγιά που προηγουμένως έχουμε διαλύσει σε ελάχιστο χλιαρό νερό,  το μπέικεν και το αλάτι και  σταδιακά αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας και να μην κολλάει στα χέρια μας και αφού είναι έτοιμη, αφαιρούμε το 1/3 της ζύμης και  μέσα σε αυτό προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας να ενωθούν  όλα τα υλικά μας και να γίνει η ζύμη μας παντού καφέ. Χωρίζουμε την άσπρη και την σοκολατένια ζύμη μας σε τρία ίσα κομμάτια (την καθεμία) και με τον πλάστη μας, ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι μας σε λεπτό φυλλαράκι.
Τοποθετούμε το καφέ ζυμαράκι επάνω στο λευκό (καλό είναι εφάπτουν τέλεια για να βγουν πιο ομοιόμορφα τα ροξάκια μας) και ρολάρουμε.

Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε κάθετα τα ροξάκια μας σε πάχος περίπου 2 εκατοστών και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Τα πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας, τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ελαφρώς (εμένα μου πήρε ένα τέταρτο περίπου κοντά στο καλοριφέρ). Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς αέρα με αντιστάσεις  για 25'-30' λεπτά περίπου ή μέχρι να τα δούμε να παίρνουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βράζουμε το σιρόπι μας για 5’-6' λεπτάκια από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει και βουτάμε μέσα όσα περισσότερα ροξάκια χωράνε (πρέπει να είναι καυτά και τα δύο), τοποθετώντας επάνω τους κάτι (εγώ χρησιμοποίησα μία τρυπητή κουτάλα) ώστε να τα κρατάει βουτηγμένα μέσα και τα αφήνουμε περίπου 10’ λεπτά. Αφού τελειώσουμε με όλα τα ροξάκια τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει.
Τα αποθηκεύουμε σε κλειστό τάπερ αφού κρυώσουν καλά. Καλή επιτυχία!!!



Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν μας αρέσει πιο έντονη γεύση πορτοκαλιού στα ροξάκια μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μισό ποτήρι από το νερό του σιροπιού με χυμό πορτοκαλιού και ελάχιστο επιπλέον ξύσμα.


Σχόλια