Τσουρέκια με την μέθοδο Τang zhong!

Φέτος είπα να δοκιμάσω και την πολυσυζητημένη μέθοδο tang zhong που υποτίθεται ότι διατηρεί τα τσουρέκια πολύ μεγαλύτερο διάστημα φρέσκα και αφράτα σαν βαμβάκι (για να δούμε 🤓😎 )…Το σίγουρο είναι ότι βγήκαν πολύ νόστιμα, αφράτα και γεμάτα ίνες… αξίζει να τα δοκιμάστε!



Υλικά:

1 1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
125γρ βούτυρο (ζωικό)
130γρ. σπορέλαιο
1/2 λίτρο γάλα χλιαρό (προσοχή να μην καίει!)
1/2 κιλό ζάχαρη
4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
120γρ μαγιά νωπή (ή 3 1/2 φακελάκια ξηρή)
15γρ μαχλεπι
2 κουτ.γλυκού μαστίχα (ή 3 σταγόνες μαστιχέλαιο)
10σπορακια καρδαμο (κοπανισμένο στο γουδί)
2 κουτ.γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (ή περγαμόντου)
1-2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό για το αλλειμα



Εκτέλεση:

Για την κρέμα tang zhong:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα 30 γραμμάρια από το αλεύρι μας (είναι μία  γεμάτη και φουσκωτή κουταλιά της σούπας περίπου) και 150 γραμμάρια από το γάλα μας και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά ώστε να γίνει μία σφιχτή κρέμα. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη (η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται με την κρέμα για να μην δημιουργηθεί πέτσα ) και την αφήνουμε να κρυώσει καλά ( φυσικά μπορούμε να την έχουμε φτιάξει και 1-2 μέρες νωρίτερα και να την έχουμε στο ψυγείο για όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε, απλά θα την αφήσουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε).
Για την παρασκευή των τσουρεκιών:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά.  Προσθέτουμε το γάλα με την μαγιά στα αυγά  με τη ζάχαρη και αφού ανακατέψουμε λίγο ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην καίει), το σπορέλαιο, τα μυρωδικά, το αλεύρι, το αλάτι και την κρέμα tang zhong και αρχίζουμε το ζύμωμα με το γάντζο του μίξερ. Θα τα αφήσουμε να χτυπιούνται περίπου 15' λεπτά (ή μέχρι να μαζευτεί η ζύμη στον γάντζο), θα σκεπάσουμε την ζύμη μας, θα την τοποθετήσουμε σε ζεστό σημείο (εγώ συνήθως προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 40°, τον σβήνω και τα τοποθετώ εκεί) και θα περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμη, θα την ξεφουσκώσουμε, θα τα χωρίσουμε σε 5-6 μπάλες (αναλόγως ποσό μεγάλα θέλουμε να τα φτιάξουμε) και κάθε μία μπάλα θα την μπλέξουμε στο σχέδιο που επιθυμούμε. Θα τα αφήσουμε και πάλι να φουσκώσουν (στο ίδιο σημείο που τα είχαμε βάλει και την πρώτη φορά) και
αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, θα αλείψουμε τα τσουρέκια μας με το μείγμα του αβγού με το νερό και θα τα βάλουμε να ψηθούν στους 150°-160° βαθμούς αέρα με αντιστάσεις για περίπου 30'-35' λεπτά ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας (η θερμοκρασία του φούρνου μας δεν θέλουμε να είναι πολυ δυνατή για να μην μας πάρουν απότομα χρώμα τα τσουρέκια και δεν ψηθούν σωστά... ίσως χρειαστεί να τα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο εάν δείτε ότι πήραν χρώμα νωρίτερα από τα 30' λεπτά). Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία σε όλους 🐞🐰🐞🐣


Λίγα μυστικά ακόμα:
*Εάν την ώρα που ανοίγετε τα κορδόνια αυτά μαζεύουν, μην παιδεύστε στο να προσπαθείτε να τα ανοιξετε κι'αλλο... αφήστε όπως είναι για 5' λεπτά και συνεχίστε...θα δείτε ότι θα ανοίξουν πανεύκολα ;-)
**Κάθε φορά που θέλουμε να φουσκώσει η ζύμη μας, πρέπει να την τοποθετήσουμε στο πιο ζεστό σημείο του σπιτιού μας ή να την σκεπάσουμε με κάποια κουβέρτα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά η οποία "αγαπάει" την ζεστασιά.





                 

Σχόλια

  1. Φοβερή συνταγή!! Ακριβεστατη και πεντανοστιμη! Μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης για την απόλυτη συνταγή, σας δηλώνω ότι τη βρήκα σε αυτή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι απίστευτα!!! Χριστός Ανέστη και του χρόνου (ή όποτε θέλετε) να ξαναφτιαξετε ;-) :-D

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου