Προζυμένιο Ψωμάκι χωρίς ζύμωμα!!!!

Είχα μέρες που "τρωγόμουνα" να δοκιμάσω πως θα βγει το αγαπημένο μας "Ψωμάκι χωρίς ζύμωμα" εάν αντικαθιστούσα την μαγιά με προζύμι... άλλωστε πάντα φυλάω στο ψυγείο μου από του Σταυρού και το ανανεώνω κάθε τόσο... Λοιπόν... εάν έχει γίνει Ο χαμός με την κλασική συνταγή, με αυτό εδώ πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει... Η γεύση του ΔΕΝ υπάρχει... πραγματικά σας το λέω... Γι'αυτό όσοι έχετε ή είστε πρόθυμοι να φτιάξετε προζύμι ξεχάστε τη μαγιά και φτιάξτε το!!!! Η διαδικασία έχει ελάχιστη διαφορά με την κλασική συνταγή της μαγιάς και μάλιστα με την έλλειψη που υπάρχει πλέον στην μαγιά, νομίζω ότι θα μας λύσει τα χέρια... Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε 😉🍞🥣😊

Υλικά:

1-1.200γρ αλεύρι σκληρό (ή εναλλακτικά για όλες τις χρήσεις)
300γρ προζύμι
2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
680γρ. νερό (χλιαρό)
Σουσάμι (προαιρετικά)



Εκτέλεση:


Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το προζύμι μας, με τα 50γρ. περίπου χλιαρό νερό από τη συνολική ποσότητα που θα χρησιμοποιήσου με. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και τέλος το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μία κουτάλα. Κλείνουμε το μπολ μας με ένα καπάκι ή μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο (εγώ το έβαλα δίπλα στο καλοριφέρ και πήρε περίπου 3 ώρες για να φουσκώσει τελείως) μέχρι να φουσκώσει. Φυσικά μπορείτε να το φτιάξετε και από βραδύς και να συνεχίσετε την διαδικασία την επόμενη ημέρα. Όταν είναι έτοιμο (θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο),  ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250° βαθμούς αντιστάσεις, βάζοντας και την γάστρα μας μέσα να κάψει καλά. Παράλληλα βάζουμε στον πάγκο μας λίγο αλεύρι, τοποθετούμε την ζύμη μας επάνω (δεν ξεχνάμε να κρατήσουμε ένα κομμάτι από την ζύμη μας ως προζύμι σε ένα μπολάκι για επόμενη χρήση), την χωρίζουμε σε ένα ή δύο κομμάτια (αναλόγως πως το θέλουμε) και αρχίζουμε να μαζεύουμε τις άκρες προς τα μέσα. Τοποθετούμε τα δύο καρβελάκια μας μέσα στην καυτή γάστρα (η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα, ούτε αντικολλητικό χαρτί) με τα διπλώματα προς τα επάνω. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 250° βαθμούς που το είχαμε και στην συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε ελαφρώς τον φούρνο μας, για άλλα 20'- 25' λεπτά. Αυτό ήταν όλο... Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν 😘





Λίγα μυστικά ακόμα:
*Ξεκινάμε με το 1 κιλό αλεύρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο σταδιακά μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια μας (έτσι πρέπει μην αρχίσετε και πρόσθετε επιπλέον αλεύρι... το πολύ 1.200γρ. θα χρειαστείτε.
* *Εάν θέλουμε το ψωμάκι μας να έχει και σουσάμι, θα βρέξουμε ελαφρώς την επιφάνεια του για να κολλήσει και θα το πασπαλίσουμε.
** Βγάζοντας το ψωμί μας από τον φούρνο, θα το τοποθετήσουμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει για να μην μας πανιάσει.
* Εάν ο φούρνος σας δεν έχει αντιστάσεις, μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα αλλά με ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία.
****Εάν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο σκεύος μπαίνει στο φούρνο και έχει καπάκι (ακόμα και κατσαρόλα) ,ή να φτιάξετε μία αυτοσχέδια "γάστρα" χρησιμοποιώντας το βαθύ ταψί του φούρνου και το ρηχό ως καπάκι 😉
*****Για όσους δεν έχουν προζύμι και θέλουν να φτιάξουν, η διαδικασία είναι αυτή:
Πως φτιάχνουμε φυσικό προζύμι!
Ανακατεύουμε 1 κούπα σταρένιο αλεύρι με 1 κούπα νερό και δημιουργούμε ένα πηχτό χυλό. Τοποθετούμε επάνω του βασιλικό που έχουμε πάρει από την εκκλησία την ημέρα της γιορτής του "Τιμίου Σταύρου" σχηματίζοντας ένα σταυρό και αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 8 ώρες. Αν έχει κάνει φουσκάλες σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Ρίχνουμε ακόμα 1 κούπα αλεύρι και 1 κούπα νερό να γίνει πάλι χυλός και μετά το προσθέτουμε μέσα στο πρώτο προζύμι . Συνεχίζουμε ακριβώς την ιδία διαδικασία άλλες δύο φορές, χωρίς να ξεχνάμε πάντα να σχηματίζουμε το σταυρό με τον βασιλικό. Θα πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά. Τότε ή το τοποθετούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο ή το χρησιμοποιούμε απευθείας, φροντίζοντας στο τέλος να κρατήσουμε ένα κομμάτι από την ζύμη μας στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Καλό είναι κάθε μήνα να χρησιμοποιούμε το προζύμι μας για να το ανανεώνουμε (όχι ότι θα έχει πρόβλημα αν περάσει παραπάνω διάστημα, απλά έτσι θα είναι πιο "δυνατό"). Με αυτόν το τρόπο θα μπορούμε να έχουμε προζύμι μόνιμα στο ψυγείο μας από το αρχικό.



Σχόλια