Μαρμελάδα βερίκοκο!!!

Νομίζω η μαρμελάδα βερίκοκο, μαζί με την μαρμελάδα φράουλα είναι οι πιο αγαπημένες όλων μας... αν έχετε νόστιμα και ώριμα βερίκοκα μη χάνετε χρόνο...φτιάξτε την οπωσδήποτε και ανά πάσα στιγμή θα την βρίσκετε μπροστά σας όποτε την χρειαστείτε...είτε παραδοσιακά πάνω σε μία φέτα ψωμί, είτε για να γεμίσετε τα μπισκότα σας, είτε πάνω σε ένα δροσερό cheesecake, είτε σε οτιδήποτε άλλο σας αρέσει τέλος πάντων... Ακολουθείστε κατά γράμμα όλα τα στάδια και τα μυστικά που σας γράφω και δεν.υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε 😉😋🍑🍑🍑🥧🍯🥛


Υλικά:

2 κιλά βερίκοκα (όσο πιο ώριμα τόσο το καλύτερο)
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 μήλο
1 ξυλάκι κανέλας



Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βερίκοκα απο τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε στο πολυμίξερ και τα πολτοποιούμε. Κόβουμε το μήλο στα τέσσερα, καθαρίζουμε το εσωτερικό του και το πολτοποιούμε και αυτο μαζί με την φλούδα του (είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί εκεί βρίσκεται όλη η φυσική πηκτίνη του φρούτου ,που θα βοηθήσει την μαρμελάδα μας να δέσει πιο γρήγορα χωρίς να χάσει το όμορφο, ζωντανό χρώμα της). Τοποθετούμε όλον τον φρουτοπολτό μας μαζί με την ζάχαρη σε μία πολύ βαθιά κατσαρόλα (να είναι τουλάχιστον η διπλή από τον όγκο του φρουτοπολτού μας γιατί αφρίζει και πιτσιλάει πολύ) και ανακατεύουμε ελαφρώς με μία ξύλινη κουτάλα. Σε αυτό το σημείο, παίρνουμε 2-3 μικρά πιατάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη γιατί θα τα χρειαστούμε αργότερα. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο τέρμα, ρίχνουμε το ξυλάκι της κανέλας μέσα και περιμένουμε να αρχίσει να βράζει ανακατεύοντας που και που. Από την ώρα που θα ξεκινήσει να βράζει κανονικά η μαρμελάδα μας, ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα χωρίς να μειώσουμε καθόλου την ένταση του ματιού της κουζίνας μας.  Είναι πολύ σημαντικό να εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά από την μαρμελάδα μας ώστε να μην χάσει το ζωντανό της χρώμα.Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που δημιουργούνται. Όταν συμπληρωθεί ένα τέταρτο βρασμού της μαρμελάδας, βγάζουμε ένα από τα πιατάκια που έχουμε τοποθετήσει στην κατάψυξη και ρίχνουμε μία κουταλιά από την μαρμελάδα. Αφήνουμε 2' λεπτά να "πάρει" η μαρμελάδα την θερμοκρασία του πιάτου και ελέγχουμε την πηκτικότητά της. Εμένα εδώ ας πούμε ήθελε λίγο ακόμα βράσιμο...Μετά από 5' λεπτάκια επαναλαμβάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα άλλο πιάτο μέχρι να δούμε την επιθυμητή υφή στην μαρμελάδα μας. Είναι πολύ σημαντικό να "δέσει" καλά για να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο βάζο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη και χωρίς να την αφήσουμε καθόλου να κρυώσει, την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι την επόμενη ημέρα που θα έχει κρυώσει τελείως. Με αυτόν τον τρόπο σφραγίζει και διατηρείται για πολύ καιρό. Καλή επιτυχία σε όλους!!!





Λίγα μυστικά ακόμα:
*Για να πολτοποιηθεί καλά το μήλο στην αρχή και να μην "φαίνεται" στην μαρμελάδα μας, καλό είναι να το βάλουμε στο μουλτι μαζί με κάποια βερίκοκα. Έτσι θα γίνει ακριβώς όπως πρέπει χωρίς να μας παιδέψει ιδιαίτερα.
** Καθόλη τη διάρκεια που κάνουμε τα τεστ με τα πιάτα δεν σβήνουμε το μάτι της κουζίνας μας γιατί θα σκουρύνει απότομα η μαρμελάδα μας. Μόνο όταν πετύχουμε την υφή που πρέπει σβήνουμε το μάτι και γεμίζουμε απευθείας τα βάζα μας.
***Ο συνολικός χρόνος βρασίματος που θα χρειαστεί η μαρμελάδα μας εξαρτάται από το πόσο ζουμερά είναι τα φρούτα μας... γι'αυτό και ξεκινάμε από το τέταρτο να κάνουμε τεστ αλλά μπορεί να φτάσει και στο μισάωρο να είναι έτοιμη... μου έχουν τύχει και οι δυο περιπτώσεις οπότε θα σας βοηθήσει πολύ το τεστ με τα πιατάκια 😉

Σχόλια