Εκμέκ με τσουρέκι!!!

Αν και τα τσουρέκια που φτιάχνω την περίοδο του Πάσχα δεν περισσεύουν σχεδόν ποτέ, όλο και κάποιος θα μας φέρει κάποιο αγοραστό τσουρέκι, οπότε μου δίνεται η ευκαιρία να φτιάξω αυτό το πολύ νόστιμο, εύκολο και δροσερό γλυκάκι. Η γιαγιά μου το έφτιαχνε με φρυγανιές που είναι επίσης πολύ πολύ νόστιμο... Εγώ πριν αρκετά χρόνια που έτυχε να μου έχει μπαγιατέψει πολύ ένα τσουρέκι που είχα τότε, λυπήθηκα να το πετάξω και το χρησιμοποίησα αντί για φρυγανιές. Το αποτέλεσμα μας άρεσε πάρα πολύ και όπως καταλαβαίνετε καθιερώθηκε 😉😋🥐🍞🍰 Ας δούμε την συνταγή 😊

 


Υλικά:


1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες ενός εκατοστού περίπου (ή 15 φρυγανιές)

1 φακελάκι φυτική σαντιγί σε σκόνη χτυπημένη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της

Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα για το γαρνίρισμα

Λίγη κανέλα

Για την κρέμα:

5 κούπες γάλα

7 κουτ.σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια

6 κουτ.σούπας ζάχαρη

Φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα νερό

1 ξυλάκι κανέλας

 

 

Εκτέλεση:

 

Ξεκινάμε την συνταγή μας βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι μας περίπου 6'-7' λεπτά και το αφήνουμε να χλιάνει.Ξεκινάμε να φτιάξουμε την κρέμα μας βάζοντας τις 4 1/2 κούπες από το γάλα με την ζάχαρη και την φλούδα πορτοκαλιού να ζεσταθούν πολύ καλά. Διανύουμε το άνθος αραβοσίτου στην 1/2 κούπα γάλα που κρατήσαμε και  λίγο πριν κάψει το γάλα που έχουμε στην κατσαρόλα το ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε την φλούδα του πορτοκαλιού και αφήνουμε για λίγο στην άκρη ανακατεύοντας που και που για να μην δημιουργηθεί πέτσα. Παίρνουμε ένα πυρέξ 35εκ. περίπου και στρώνουμε όλη την επιφάνειά του με τις φέτες από το τσουρέκι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό σιρόπι περίπου (θα το δείτε... τόσο ώστε να μην περισσεύει στα πλάγια, να το ρουφήξει όλο όσο έχετε ρίξει) και από πάνω περιχύνουμε με την μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία και καλύπτουμε με την σαντιγί. Γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα και λίγη κανέλα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία 😊

 

 

Λίγα μυστικά ακόμα:

*Εάν το τσουρέκι που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ φρέσκο και μαλακό καλό είναι να το φρυγανίσετε λίγο στο φούρνο προηγουμένως.

**Εάν χρησιμοποιήσετε φρυγανιές αντί για τσουρέκια δεν θα περιχύσετε απευθείας το σιρόπι πάνω στις φρυγανιές για να μην λιώσουν, αλλά θα τις βουτάτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι και θα τις στρώνετε αμέσως στο πυρέξ.

Σχόλια