Σουδάκια με κρέμα!!!

Το γλυκάκι αυτό, (εγώ τουλάχιστον) το έχω συνδυάσει έντονα με την παιδική μου ηλικία καθώς μαζί με τα κωκάκια ήταν το Νο1 κέρασμα σε κάθε γιορτή που κάναμε ή πηγαίναμε ως καλεσμένοι. Παρόλο που ποτέ δεν είχα επιχειρήσει να τα φτιάξω, για κάποιο λόγο και εγώ αλλά και όσοι τύγχανε να το συζητήσω τα έχουμε στο μυαλό μας σαν κάτι πολύ δύσκολο… κι όμως ΔΕΝ είναι καθόλου και όχι μόνο αυτό αλλά είναι ένα γλυκό που θα χρειαστείς ελάχιστα υλικά για να το φτιάξεις… υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και θα σου δώσει περίπου 35 μεγάλα choux! Νομίζω λοιπόν ότι αξίζει να τους δώσουμε μία ευκαιρία και να τα φτιάξουμε... πάμε να δούμε την συνταγή!!!


Υλικά:

 

Για τα choux

150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες

100 γρ. νερό

80 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη (περίπου ½ κ.σ.)

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. αβγά (περίπου 5 αβγά μεσαίου μεγέθους – για να είμαστε σίγουροι, τα ζυγίζουμε)

Για την κρέμα:

500γρ γάλα

90γρ ζάχαρη

1 αβγό

40γρ βούτυρο

80γρ corn flour

1 βανίλια

250γρ κρέμα γάλακτος πλήρη σε λιπαρά

Για την καραμέλα:

100γρ.ζάχαρη

40γρ.νερό

 

 

Εκτέλεση:

 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τα choux εκτός από το αλεύρι και τα αβγά. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να σφίξει και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Συνεχίζουμε λίγο ακόμα το ανακάτεμα για να ψηθεί το αλεύρι και όπως είναι το μείγμα το μεταφέρουμε στο μίξερ με το φτερό, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα να κρυώσει. Συνεχίζουμε προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά και μόλις το μείγμα μας αποκτήσει μια ωραία λεία και σχετικά ρευστή υφή, το μεταφέρουμε όπως είναι σε ένα κορνέ και σχηματίζουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος "μπαλάκια" σε μέγεθος βερίκοκου. Ψήνουμε στους 200° αντιστάσεις μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν πολύ καλά. Προσοχή, δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν ροδίσουν γιατί θα μας ξεφουσκώσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα γεμίσουμε.

Για την κρέμα βάζουμε το γάλα (κρατώντας λίγο για να διαλύσουμε το corn flour) με την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα να ζεσταθούν και παράλληλα ρίχνουμε στο μούλτι το αβγό, το γάλα που κρατήσαμε, το corn flour και την βανίλια και τα χτυπάμε όλα μαζί να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύομαι συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε άλλη μία φορά και αποσύρουμε από την φωτιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων εφαπτόμενη με την κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμη την χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπήσει προηγουμένως σε σαντιγί. Αφού η κρέμα μας είναι έτοιμη την τοποθετούμε σε κορνέ και γεμίζουμε τα σουδάκια ανοίγοντάς τα προηγουμένως με ένα μαχαίρι. Φτιάχνουμε την καραμέλα βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας (βαθύ μελί). Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά βουτάμε γρήγορα το επάνω μέρος κάθε choux στην καραμέλα (μεγάλη προσοχή να μην καούμε), για να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα. Καταναλώνουμε τα σου μέσα στις επόμενες ώρες, γιατί πανιάζουν.


Λίγα μυστικά ακόμα:

*Εάν δεν πρόκειται να καταναλωθούν όλα αυτά τα choux άμεσα, μπορείτε πριν τα γεμίσετε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να βγάζετε κάθε τόσο για γέμισμα όσα χρειάζεστε.

Σχόλια

  1. Υπεροχη πανευκολη και οικονομικη συνταγη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ , χαίρομαι που σας άρεσε 😊

      Διαγραφή
    2. Θα μπορουσα να τα γεμισω με σοκολατα κρεμα που μας αρέσει?

      Διαγραφή
    3. Φυσικά! Μπορείτε να προσθέσετε στην συνταγή της κρέμας κουβερτούρα και να την κάνετε κρέμα σοκολάτας και αν θέλετε να το πάτε ένα level παραπάνω, μπορείτε αντί για καραμέλα στην επιφάνεια να βάλετε γλάσο σοκολάτας (σαν εκλεράκια δηλαδή 😉)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου