Γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα!!!

Αν και οικογενειακώς δεν δηλώνουμε και λάτρεις της γαλοπούλας, την συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνουμε οπωσδήποτε κάθε Χριστούγεννα γιατί είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ! Απίστευτα ζουμερή (ακόμα και αν επιχειρήσετε να "τσιμπήσετε" ένα κομματάκι την επομένη ημέρα, κρύο), αρωματική, με το κρέας να λιώνει στο στόμα και φυσικά την πετσούλα να κάνει κρίτσι κρίτσι 😋😋😋. Δυστυχώς δεν έχω κατορθώσει να την φωτογραφίσω ποτέ γιατί πάντα έχω κόσμο να περιποιηθώ, όμως πιστέψτε είναι ότι πιο νόστιμο σε γαλοπούλα γεμιστή. Έχει λίγη διαδικασία παραπάνω αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει... άλλωστε με σωστό προγραμματισμό πιστέψτε με δεν είναι τίποτα 🙂. Για να δούμε την συνταγή λοιπόν ️😋🍗🍊🍯

 

Υλικά:

 

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

3-4 πορτοκάλια (χυμός)

2 λεμόνια (χυμός)

1 κούπα κονιάκ

2 κουτ.γλυκού μέλι

αλάτι, πιπέρι

Ρίγανη

Πατάτες κατά βούληση

2 σκελίδες σκόρδο

 

Για το άλειμμα:

3 κουτ.σούπας βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

2-3 κουτ.σούπας μουστάρδα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Λίγο θυμάρι

Λίγη ρίγανη

Πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)

 

Για την άλμη μαριναρίσματος:

1 κούπα αλάτι

5 λίτρα νερό

2 κρεμμύδια

2 σκόρδα

1 δάφνη

1 κουτ.σούπας κόκκους πιπεριού

 

Γέμιση γαλοπούλας

250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα

1 φλιτζ.τσαγιού ρύζι κίτρινο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3-4 κουτ.σούπας κουκουνάρι

1/2 κούπα κονιάκ

1 φλιτζ.τσαγιού κεφαλογραβιέρα σε κυβάκια

Αλάτι, πιπέρι

Πάπρικα (προαιρετικά)

 

 

 

Εκτέλεση:

 

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την άλμη. Βάζουμε να βράσουμε το νερό, προσθέτουμε το αλάτι, τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα σκόρδα, τους κόκκους πιπεριού και την δάφνη. Μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Καθαρίζουμε την γαλοπούλα και την πλένουμε καλά. Αν μέσα στην κοιλιά έχει λίπη τα αφαιρούμε.

Ρίχνουμε την άλμη στην γάστρα, χωρίς να αφαιρέσουμε τα μυρωδικά και βυθίζουμε την γαλοπούλα. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 16 ώρες τουλάχιστον. Η άλμη θα αφαιρέσει ότι αίμα έχει απομείνει και το αλάτι θα ανοίξει τους πόρους της γαλοπούλας έτσι ώστε η γεύση του αλείμματος και της γέμισης να εισχωρήσει στο κρέας. Ανά διαστήματα γυρίζουμε την γαλοπούλα, έτσι ώστε να μαριναριστεί παντού.

Σε αυτή την φάση αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι (με 1/2 κούπα λάδι περίπου) σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά. Προσθέτουμε τα συκωτάκια της γαλοπούλας κομμένα σε κυβάκια και όταν τσιγαριστούν βάζουμε τα κουκουνάρια και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε 1'-2' λεπτάκια να εξατμιστεί το αλκοόλ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε,  προσθέτουμε το τυρί  και την πάπρικα και αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε την γαλοπούλα από την άλμη και την στεγνώνουμε καλά. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, το λάδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μουστάρδα, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι και την καρυκεύουμε εξωτερικά (Προσοχή! στο αλάτι γιατί θα έχει πάρει και από την άλμη).

Ανασηκώνουμε με τα δάκτυλα μας το δέρμα της γαλοπούλας (προσεκτικά για να μην τρυπήσει), και από την κοιλιά μέχρι το στήθος  βάζουμε και εκεί από το μείγμα που αλείψαμε εξωτερικά την γαλοπούλα. Αυτό θα λιπαίνει την γαλοπούλα κατά το ψήσιμο, ώστε να μην αφυδατωθεί το κρέας εσωτερικά και θα κάνει τραγανή και νόστιμη την πέτσα εξωτερικά. Στην συνέχεια γεμίζουμε την γαλοπούλα μας και την ράβουμε προσεχτικά για να μην μας χυθεί η γέμιση. 

Τοποθετούμε την γαλοπούλα μας μέσα στην γάστρα μαζί με τον χυμό από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, προσθέτοντας και τις πατάτες με την μουστάρδα και το σκόρδο και ψήνουμε με κλειστό το καπάκι στους 180° βαθμούς.

Μετά την 1 ώρα, ανά διαστήματα ανοίγουμε την γάστρα και αλείφουμε την γαλοπούλα με τα ζουμάκια της. 15'-20' λεπτά πριν την σβήσουμε,  ξεσκεπάζουμε και αλείφουμε με μέλι και κονιάκ που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς (για να πάρει ωραίο γυαλιστερό χρώμα) και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200° βαθμούς.

Η γαλοπούλα θα έχει ξεροψηθεί και η πέτσα θα είναι τραγανή. Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά με υγεία για όλους μας!!!

 

 

Λίγα μυστικά ακόμα:

 *Για το ψήσιμο υπολογίζουμε 45 λεπτά για κάθε κιλό γαλοπούλας.

** Πριν κόψουμε την γαλοπούλα καλό θα είναι να την αφήσουμε μισή ώρα να σταθεί.






 Η φωτογραφία είναι ενδεικτική. 

Σχόλια